1 av 4
Karl-Erik Blomqvist var en av de första att rösta när vallokalerna öppnade i morse. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio.
2 av 4
Det var full fart direkt från start i den här vallokalen i centrala Helsingfors. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio.
3 av 4
Årets riksdagsval i Finland väntas få högre valdeltagande än vanligt, många har redan förtidsröstat. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio.
4 av 4
Flaggan hissas utanför en vallokal i Helsingfors. Foto: Jenny Sanner Roosqvist/Sveriges Radio.

Ökat valdeltagande väntas i Finland

Full fart direkt i vallokalerna
1:40 min

När Finland nu går till val är det med fyra ganska jämnstora partier i toppen och det kommer att bli en tät strid om vem som ska få vara med i en regering.

För väljaren Karl-Erik Blomqvist var valet lätt när han gick till vallokalen i morse.

– Jag har hela mitt liv röstat på samma parti och den som jag röstar på är en sådan där karlakarl.

Det var full fart direkt när vallokalerna öppnade i morse. Och tvärt emot Karl-Erik Blomqvist så var det många som bestämde sig i sista minuten och som Hanna Kemppainen tagit hjälp av internet.

– Jag hade några partier och välja mellan och att hitta rätt kandidat var svårt.

Vad fick dig att bestämma dig?

– Vi har sådana här valmaskiner på internet där man kan besvara vissa frågor. Så det hjälpte mig kanske lite på traven.

Finland ligger traditionellt lågt när det gäller valdeltagande, runt 70 procent, men i år spår många en ökning. Inför årets val har det varit ovanligt jämnt mellan Samlingspartiet, Centern, Socialdemokraterna och så uppstickaren - populistiska Sannfinländarna som väntas locka fler soffliggare till valurnorna. En av dem som hoppas på att fler ska rösta är Tuomas Rinta-Panttila.

– Många unga tror att det inte spelar någon roll om man röstar, men jag tror att det gör skillnad säger han och släpper ner sitt kuvert i valurnan.

Och åtminstone antalet förhandsröster är fler än vid förra valet - närmare 1,3 miljoner - vilket är nästan hälften av de röstberättigade. Och Hanna Kemppainen tror att det kommer att bli ett ovanligt högt valdeltagande.

– Jag tror det. Både de som får rösterna och de som röstar mot Sannfinländarna är kanske mer ivriga att rösta i år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".