Ghezali kommer att hålla sig gömd

Den frigivne Guantánamofången Mehdi Ghezali kommer fortsätta hålla sig gömd. Det säger Gösta Hultén, som är ordförande i den svenska Guantánamogruppen. Orsaken är det stora medieintresset för Ghezali.

Ghezali mår nu dåligt efter den presskonferens som han höll i förra veckan efter det att han släppts från fånglägret i Guantánamo.

Gösta Hultén ångrar att han övertalade Ghezali att ställa upp på en presskonferens.

– Jag väntade mig ett större intresse för att höra fakta, detaljer och information om hur Guantánamo fungerar, när för första gången en fånge, därtill en svensk fånge stod till förfogande. Jag väntade mig inte de hjärtlösa, insinuanta frågor som Mehdi delvis fick.

Stort pressuppbåd
Det var i Örebro i fredags som Mehdi Ghezali höll sin första presskonferens inför ett stort svenskt och utländskt pressuppbåd.

Presskonferensen dominerades av frågor om huruvida han burit vapen, var han har fått sina pengar ifrån, vad han egentligen gjorde i Afghanistan, om han varit med i al-Qaida och vad han tycker om Usama bin Ladin.

”För tidigt svar på frågor” 
På måndagen sa också Ghezalis advokat Peter Althin till TT att han tyckte att presskonferensen i fredags hölls för tidigt. Gösta Hultén ångrar att presskonferensen blev av.

– Jag ångrar faktiskt att jag övertalade honom att ställa upp för media. Jag hade förhoppningen att media skulle uppträda på ett mer sansat sätt. Han var inte förberedd för att möta en sådan situation där man grillades som en makthavare, säger Gösta Hultén.

Anna Nyström
anna.nyström@sr.se

Katarina Helmerson
katarina.helmerson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista