Moderaterna stöder motvilligt Josep Borell.

Moderat stöd för socialistisk EU-talman

På tisdagen öppnar EU-parlamentet i Strasbourg. Det första de nyvalda parlamentarikerna ska göra är att välja ny talman. Den spanske socialisten Josep Borrell kommer att väljas, med stöd från bland andra de svenska moderaterna.

De moderata ledamöterna förhåller sig till valet på olika sätt. Gunnar Hökmark är gruppledare för moderaterna i EU-parlamentet.

– Jag röstar inte på honom egentligen. Jag röstar på en uppgörelse där vi delar på det. Man fördelar olika poster så att alla partier är företrädda på olika sätt. Det är ett tekniskt arrangemang, säger han.

Tekniskt arrangemang var ordet. I valrörelsen var de varandras motståndare. Men som brukligt är i dessa sammanhang, har den konservativa och den socialdemokratiska partigruppen gjort upp om att dela på talmansposten.

Delar mandatperiod
Socialdemokraten Borrell, som tidigare bland annat varit transportminister i Spanien, sitter halva mandatperioden två och ett halvt år. Han efterträds enligt de nuvarande planerna av den tyske kristdemokraten Hans-Gert Pöttering.

Gunnar Hökmark, som tänker ägna sin tid i parlamentet åt att driva tillväxtfrågor, ser inga större problem med detta.

– Jag tror att väljarna tycker att det är rätt rimligt att de största partierna är företrädda i parlamentets olika ledande positioner. Det handlar om att parlamentet ska fungera, säger han.

Vill inte rösta över partilinjen
Nestorn bland de moderata parlamentarikerna, Charlotte Cederschiöld, som nu påbörjar sin tredje mandatperiod, har en helt annan syn på saken.

– För mig känns det väldigt onaturligt att rösta på en socialist som princip, när det är en icke-socialistisk majoritet bland väljarna. Det tycker jag känns onaturligt, säger hon.

Som den fullblodspolitiker hon är, vet hon emellertid att det till slut blir partigruppens överenskommelse som gäller, även om hon själv inte gillar den.

– Jag är ingen manipulativ politiker. Jag har aldrig varit det. Jag tror på demokrati och har inga problem att betrakta människor vare sig de är engelsmän, tyskar eller fransmän som människor. Jag har alltid haft en demokratisk grundsyn på Europa och den är inte särskilt väl förenlig med manipulation, säger Charlotte Cederschiöld.

Pontus Mattsson, Strasbourg
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista