Dyra tillbehör viktiga för mobiltillverkarna

När priset på mobiltelefoner sjunker blir olika tillbehör allt viktigare som intäktskälla för tillverkarna. Och priset på tillbehören skiljer sig mycket mellan olika butiker, något som Peter Hagström, telekomforskare på Handelshögskolan i Stockholm, menar beror på låg konkurrens

- Det är ungefär som tillbehör till bilar, det är väldigt höga marginaler på de här tillbehören. Tillverkarna tycker att det är jätteroligt när man köper saker och ting som man stoppar in i mobiltelefonerna. Just på tillbehören är det ju ingen uppenbar konkurrens på samma sätt som när det gäller att köpa själva mobiltelefonen, där ju konkurrensen är betydligt större, säger han.

När priserna på mobiltelefoner sjunker allt mer så blir tillbehören intressanta för tillverkarna. Per-Arne Sandegren är telekomanalytiker på IDC.

- Telefoner säljer man i dag för under 1000 kronor. Tillbehör som man säljer för 200 kronor ger naturligtvis en ganska bra marginalintäkt, säger han.

Mobiltillverkarna har sina egna kopplingar till mobiltelefonen för att minska konkurrensen, menar telekomforskaren Peter Hagström.

- Valet av kopplare är ett sätt att göra det svårt för konkurrenter att komma in på den marknaden, man tillverkar själv det som passar. Det är ett sätt att få kunden att bli bunden till mobiltelefontillverkaren, helt enkelt, säger han.

Ekots undersökning av priset på handsfree i olika butiker visar att prisskillnaden är mycket stor. Samma handsfree från Sony Ericsson kan kosta från 149 till 449 kronor.

En och samma handsfree från Nokia kan kosta alltifrån 59 till 298 kronor. Det är de stora vinstmarginalerna som är förklaringen till prisvariationen, enligt Peter Hagström.

Men de höga vinstmariginalerna har börjat locka till sig oberoende tillverkare, så kallade pirater.

Jan Bjärninger i Stockholm letar efter en handsfree.

- Jag hade ett original förut men det gick sönder nästan på en gång. Därför så tänkte jag att jag skulle prova med en pirat, det är i så fall mindre än halva priset, säger han.

Erik Palm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista