En person tar ut en eurosedel ur en bankomat. Foto: Paul White/Scanpix.

Finskt val kan påverka eurodiskussionen

S har skärpt sin inställning i eurodiskussionen
1:06 min

Det finska valet kommer att påverka diskussionerna om eurozonens framtid. Finland har i praktiken vetorätt i frågor om nya räddningsinsatser. Och det var de mest kritiska partierna som gick fram starkast, säger Timo Soini, Sannfinländarnas ledare.

Den finska valdebatten präglades starkt av krisen inom eurozonen. Sannfinländarna är djupt eurokritiska och mästerretoriken Timo Soini har vid varje framträdande närmast hånfullt ondgjort sig över att Finland och andra skötsamma länder ska lösa ut de eurokolleger som misskött sig.

Som en följd har också Socialdemokraterna skärpt sin inställning i eurodiskussionen. Partiet har sagt att inga ytterligare räddningspaket ska delas ut om inte den privata sektorn är med och betalar.

Och de två partierna kom nu på andra och tredje plats i valet.

I Finland ska parlamentet godkänna varje nytt finskt deltagande i europeiska räddningsaktioner. Och eftersom varje nytt räddningspaket måste godkännas av samtliga euro-länder, har Finland i praktiken vetorätt. Till exempel över det räddningspaket som just nu förbereds till det senaste skuldkrisoffret - Portugal.

Så den blivande nye statsministern, Nationella samlingspartiets ledare Jyrki Katainen har sagt att han är beredd att ta in Sannfinländarna i regeringen. I intervjun med finska YLE i går kväll, ville Timo Soini inte säga vilka krav han kommer att ställa vid förhandlingsbordet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".