1 av 5
Sannfinländarnas partiledare Timo Soino läser den finska tidningen Iltasanomat. Foto: Pekka Sakki/Scanpix
2 av 5
Finsk dagspress dagen efter valet handlar enbart om Sannfinländarnas stora framgång. Foto: Scanpix
3 av 5
Anhängare till valets stora vinnare Sannfinländarna gör segertecken.Foto: Jonathan Nackstrand/Scanpix
4 av 5
Anhängare till valets stora vinnare Sannfinländarna julblar. Foto: Jonathan Nackstrand/Scanpix
5 av 5
Klicka för grafik - riksdagsvalet i Finland
Valet i Finland

"Vad ska hända med Finland nu?"

"Åttio procent av finländarna röstade mot Sannfinländarna"
2:02 min

Finland har sedan i dag ett helt nytt politiskt landskap. I gårdagens riksdagsval blev det EU- och invandrarfientliga missnöjespartiet Sannfinländarna landets tredje största parti. Ungefär var femte finländare röstade på Sannfinländarna.

Ett politiskt jordskred, är en vanlig kommentar bland helsingforsare ute på stadens gator idag.

Men alla är för den sakens skull inte missnöjda.

– Valresultatet är bra, tycker Seppo Siitari, men han vet inte vad det kommer att betyda i slutändan. Men han tror på partiledaren Timo Soini när han säger att man säkert skall komma överens med de andra:

Grundtipset i de förhandlingar som nu kommer att sätta igång för att få en ny finländsk regering är att de tre stora, Samlingspartiet, motsvarigheten till Moderaterna i Sverige, Socialdemokraterna och Sannfinländarna försöker komma överens om en ny regering.

Att höger- och vänsterpartier sitter i samma regering i Finland är inget ovanligt, men Sannfinländarna blir en obekant storhet att hantera och partiet kommer säkert att ställa krav på till exempel en hårdare politik mot EU, invandrare och höginkomsttagare för sin medverkan.

– Jag gillar inte alls Sannfinländarnas invandrarkritiska hållning, säger Lahja Kangas som är orolig över vad som skall hända med Finland nu.

Hon pekar också på det faktum att ett fyrtiotal sannfinnländare, som saknar erfarenhet av riksdagsarbete, nu skall vara med och styra landet. Hur skall det gå?

Flera som jag har pratat med tror att det är folks missnöje med de etablerade partierna och ett allmänt politikerförakt, efter ett par misstänkta ekonomiska oegentligheter, som har betytt mycket för Sannfinländarnas framgång. Men man skall inte glömma en sak, säger Ilpo Salonen.

– Åttio procent av finländarna röstade mot Sannfinländarna.

Allt om riksdagsvalet i Finland

#text=4460839#
#text=4460795# | #text=4460678#
#text=4460653# | #text=4460639#
#text=4460521# | #text=4460427#
#text=4460008# | #text=4459738#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".