Farliga Ukrainagruvor har krävt många liv

Vid en explosion i en gruva i Ukraina natten mot tisdagen omkom minst 25 människor. Fortfarande saknas 11 personer.

Ukrainas gruvor anses vara bland dom farligaste gruvorna i världen. Det fanns säkert i medvetandet hos de 48 gruvarbetarna som sent i måndags kväll skulle byta skift i den delen av Krasnamilanskaja-gruvan i östra Ukraina som kallas ”kolansiktet”.

Men medvetandet om riskerna med gruvjobbet kunde på inga sätt hjälpa dem när explosionen inträffade i gruvschaktet.

Metangas antändes
Läckande metangas antändes och exploderade djupt nere i gruvan. Bara 12 av de 48 gruvarbetarna lyckades fly till säkerheten.

Räddningsarbetet för de få som överlevde olyckan försvåras av bränder och kraftig rökutveckling efter explosionen.

Världens farligaste gruvor
Gruvorna som finns i Ukraina i dag är mycket dåligt underhållna. Många av dem har enligt den ryska nyhetsbyrån ITAR-TASS inte förbättrats sedan 70-talet. Gruvorna där räknas tillsammans med Kinas gruvor som världens farligaste.

Bara i år har 100 människor dött i gruvolyckor. Förra året var det fler än 250. Nästan 4 000 har dödats i Ukrainas gruvor sedan Sovjetunionens fall 1991.

Nu kom alltså beskedet att dessa dödstal kommer att stiga. Men hur många är oklart eftersom flera gruvarbetare fortfarande kämpar för sina liv några hundra meter under jordytan.

Edvard Unsgaard, Moskva
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista