"Sudans regering bakom våldet i Darfur"

Den ansedda människorättsorganisationen Human Rights Watch säger sig nu ha bevis för att den sudanesiska regeringen styr våldet i Darfur i västra Sudan. Flera högt uppsatta personer namnges och anklagas för att rekrytera och utrusta milissoldaterna.

Sakta börjar nu bilden klarna av hur våldet i Darfurområdet i västra Sudan är organiserat. Rapporteringen har länge bara handlat om laglösa beridna marodörer som sprider död och skräck i byarna och tvingar människor på flykt.

Sudanesiska regeringen i topp
Nu framträder också en befälsordning och i toppen finns, inte oväntat, den sudanesiska regeringen. Human Rights Watch säger sig ha kommit över sudanesiska dokument som bevisar att Khartoumregeringen har låtit rekrytera, utbilda och beväpna de stridande grupper i Darfur som allmänt brukar kallas Janjawidmilisen.

Det skedde tidigt förra våren som svar på det uppror som då hade brutit ut i Darfur, missnöjda svarta jordbrukare revolterade mot det de uppfattade som ett förtryck från arabiska makthavare i området.

Vicepresidenten pekas ut
Det är Sudans vicepresident Othman Taha som pekas ut som nyckelfiguren i sammanhanget. Han ska enligt Human Rights Watch ha gett sitt godkännande till det våld som har drabbat Darfur.

Nyligen framträdde också för första gången en man som stolt presenterade sig som ledare för Janjawidmilisen, sheik Musa Hilal.

Tidigare dömd för mord
Han säger sig vilja slå vakt om den arabiska kulturen i Darfur, som han påstår hotas av den svarta jordbrukarbefolkningens anspråk på mark. Han äger stora jordegendomar och har tidigare dömts för mord på svarta bönder.

Han tycks vara den sorts person som Khartoumregeringen ofta anlitar för sina krig genom ombud, som har blivit vanliga under landets långa inbördeskonflikt.

Urgammal dispyt
Striderna i Darfur är uttryck för den urgamla dispyten mellan bofasta bönder och kringströvande boskapsskötare, en, om man så vill, brutalare och blodigare variant på de schismer som ibland blossar upp mellan samer och skogsägare i norra Sverige.

Ett problem som en demokratiskt vald regering skulle kunna hantera. Men någon sådan regering finns inte i Sudan.

Bengt Nilsson
bengt.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".