Josep Borrell.

Ny talman utsedd till EU-parlamentet

I EU-parlamentet som öppnade i Strasbourg på tisdagen valdes den spanske socialisten Josep Borrell till ny talman.

Den 57-årige spanske socialisten, med rötterna i Katalonien, har sagt att ”parlamentet måste spela en viktig roll och att man måste kunna förklara vilken typ av samhälle som det är vi ska bygga tillsammans”.

Borrell har tidigare varit bland annat transportminister i Spanien och suttit med i det konvent som arbetade fram förslaget till EU:s nya grundlag.

Motståndare till kriget
Som EU-parlamentariker är han däremot helt färsk. Han har också gjort sig känd som en utkallad motståndare till kriget i Irak.  

I två och ett halvt år, halva mandatperioden, kommer han nu att vara talman i parlamentet. Sen tar en politisk motståndare över, troligen den tyske kristdemokraten Hans-Gert Pöttinger.

Valet är en uppgörelse
Valet av talmän är nämligen en uppgörelse mellan de båda största partigrupperna i parlamentet; den konservativa och den socialdemokratiska. 

Inger Segelström, de svenska socialdemokraternas gruppledare, tycker att denna överenskommelse är helt i sin ordning. 

Hon säger att hon tror att Borrell, som hon tidigare stött på i sin egenskap av riksdagsledamot, är ett bra val. 

– Jag har samarbetat mycket med honom med att stärka de nationella parlamentens roll i EU. Jag hoppas att han ska flytta fram positionerna för våra riksdagar hemma och att han ska se till att det blir en bra process vad gäller konstitutionen. Vi från den socialdemokratiska gruppen har också ställt krav på honom och på våra vice att de omedelbart ska ta upp en diskussion om våra reseersättningar.

Evighetsfråga
Frågan om de väl tilltagna resersättningarna är en evighetsfråga i EU-parlamentet.

När den nu avgående talmannen Pat Cox tillträdde, deklarerade han att frågan hade högsta prioritet. I förra veckan avslogs det senaste försöket att åstadkomma förändringar.

Pontus Mattsson, Strasbourg
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista