Norrmän slipper inte undan svenska p-böter

Från och med i fredags är det möjligt att få norska P-syndare att betala svenska böter. Ett nytt avtal gör det möjligt att få fram adresser till bötfällda bilister av de norska myndigheterna.

Det är första gången svenska vägverket tecknat ett liknande avtal med ett annat land.

Skälet till att avtalet tecknats med just Norge beror på en mängd felparkerade norska bilar, speciellt i Strömstad kommun.

– Jag är glad över att vi äntligen kommer till ett avtal som reglerar parkeringssituationen över gränsen här i Strömstad, säger kommunalrådet Erland Lundqvist som är mycket nöjd över avtalet.

Hur ser situationen ut i Strömstad?

– Det som stör mest är att man parkerar fel, river sina böter och skrattar åt parkeringsvakter. Problemet blir att det inte blir någon cirkulation av trafiken i innerstaden. Det har varit ett bekymmer tycker vi.

Avtal väntar Danmark och Tyskland
Varje år kostar det över 300 000 kronor att utländska besökare felparkerar i Strömstad och struntar i att betala böterna. Avtalet gäller dock norska P-syndare i hela Sverige. Norrmannen Kaj Johansen på besök i Göteborg ser besviken ut över att han nu måste passa p-tiderna bättre.

– Man får vara uppmärksam. Man kan inte parkera var man vill.

Har det hänt att ni har struntat i att betala p-böter?

– Jag fick en parkeringsbot i Sverige och lät bli att betala den. Det gick väldigt bra, säger norrmannen Kaj Johansen och skrattar.

För tillfället gäller avtalet bara Norge. Det innebär att exempelvis danskar och tyskar kan felparkera i Sverige och strunta i att betala böterna, eftersom det inte får några konsekvenser. Inom ett år hoppas man på Vägverket kunna teckna liknande avtal med andra europeiska länder.

Fara för trafiksäkerhet
Bilister som parkerar fel kan alltså komma att övervakas mer och mer. Mikael Gedda, chef för Vägverkets Trafikregister tycker ändå inte att detta leder till ett Big Brother-samhälle.

– Jag tycker inte det. Det här är mer en fråga som ligger i vår linje att jobba med trafiksäkerhet. Felparkerade fordon är en fara även för trafiksäkerheten, säger Mikael Gedda, chef för Vägverkets Trafikregister.

Johan Tollgerdt
johan.tollgerdt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista