Landstingen föredrar Losec framför dyra nykomlingar.

Astra Zeneca pressat efter aktiefall

Uppdaterad 16:45
Astra Zeneca känner sig pressat och hotar att investera i andra länder om inte landstingen blir mer positivt inställda till företagets mediciner. Bolagets aktie har fallit på börsen och ledningen har sålt fabriker och infört besparingsprogram.

Bolagets forskningschef Martin Nicklasson överväger att satsa mer i andra länder än Sverige i framtiden.

– Innovation och forskning kommer faktiskt samhället till nytta. Det kan inte bara ses som en kostnadsökning. Om inte landsting och regeringen vill se värdet av innovation får vi ompröva vår investeringsvillighet i Sverige, säger Astra Zenecas forskningschef Martin Niklasson.

Aktien har fallit trots börsuppgång
Det är ett pressat Astra Zeneca som går till attack mot landsting och regering. Bolagets aktie har fallit, trots att börsen som helhet gått upp i år.

För att höja kursen, försöker Astra Zeneca sälja av verksamheter som inte passar in. Det betyder bland annat att bolaget sålt av flera fabriker i Sverige, senast i Karlskoga. Dessutom måste de anställda dra in på exempelvis konferensresor.

Detta trots att bolaget bara i fjol gjorde en vinst på nästan 40 miljarder kronor.

Delvis är Astra Zenecas problem hela läkemedelsindustrins. Det är inte bara i Sverige, utan i hela världen som bolagen har svårt att sälja nya, dyra mediciner.

Oro för biverkningar
För Astra Zeneca är det avgörande hur konsumenter och myndigheter tar emot de nya mediciner som bolaget tänkt ska bli nya storsäljare. Det blodtryckssänkande Crestor anklagas av amerikanska konsumentorganisationer för att orsaka dödsfall.

Det finns också en oro för biverkningar kring det blodförtunnande medlet Exanta.

Farhågor avvisas
Alla farhågor avvisas av AstraZeneca, men bidrar ändå till pressen på aktien.

Martin Nicklasson säger att de anställda måste hjälpa till och hålla kostnaderna ner.

– Det är som en budget. Märker man att det ser ut som att spenderas mer pengar än vad som hade beräknats, ber man personalen att hålla igen, säger Martin Nicklasson, forskningschef på Astra Zeneca.

Kalle Nilsson
kalle.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".