Svagt intresse för politik bland svenska ungdomar

Intresset för politik är svagt bland svenska ungdomar, medan ungdomar i Sydeuropa är betydligt mer intresserade. Det visar en internationell studie som gjorts på Göteborgs universitet.

– Det är tråkigt med politik. Man kan inte påverka. Om jag vill att det ska öppna en ny affär här någonstans så bryr sig ingen om det, säger Lars Malmkvist, 16 år, om varför han inte bryr sig om politik.

I Sveriges kan bara var femte 14- och 15-åring tänka sig en framtid som politiker.

I de övriga nordiska länderna är intresset för politik lika lågt och till och med lägre.

Högre intresse i syd
Men i Sydeuropa ser det annorlunda ut. 

På Cypern till exempel kan nästan hälften av ungdomarna tänka sig att bli politiker.

Mer än var tredje 14- eller 15-åring kan tänka sig att ta ett förtroendeuppdrag i Portugal och Grekland.

Studien av ungdomars politiska intresse omfattar 70 000 ungdomar i 28 länder.

Låg tilltro till de egna möjligheterna
Enligt Erik Amnå, professor i statskunskap på Göteborgs universitet och ansvarig för studien, beror skillnaderna mellan svenska och sydeuropeiska ungdomar på skillnader i tron på den egna förmågan.

– De nordiska ungdomarna har en lägre tilltro till de egna möjligheterna att göra sig hörd och förstå politik och att betyda någonting i politiska sammanhang.

Ungdomar i Sydeuropa är inte bara mer intresserade av att bli politiker. De är också mer intresserade än svenska ungdomar av att gå i demonstrationståg och skriva insändare.

Hälften av de svenska tonåringarna kan tänka sig att göra sånt. På Cypern kan 89 procent av ungdomarna tänka sig det.

Cypern toppar också listan när det gäller hur många av ungdomarna som säger att de kommer att använda sin rösträtt när de blir äldre. Där tänker nästan alla, 95 procent, rösta.

I Sverige säger 75 procent att de tänker rösta.

Ungdomar överlåter politiken
En anledning till att till att svenska ungdomar är mindre intresserade av politik är att politiken och demokratin fungerar förhållandevis bra i Sverige och har gjort det under en längre tid. Till skillnad från på Cypern där det har varit oroligt länge.

– När ungdomar bedömer att politiken fungerar på ett sätt som är bra, eller i alla fall uthärdligt, så sysslar man med andra saker och överlåter man politiken åt särskilda funktionärer som man utvärderar i samband med val. Däremellan drar man sig tillbaka för att syssla med andra saker, säger Erik Amnå.

Ulrika Lindahl
ulrika.lindahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".