På Samhalls anläggning i Västerås packar de anställda godis. Foto: Alf Pergeman/Scanpix.

Funktionshindrade får nobben av statliga företag

"Det är en bra affär att anställa funktionshindrade"
2:07 min

Den halv miljon svenskar som har allvarliga funktionshinder har fått allt svårare att få jobb de senaste tio åren. När det gäller att anställa människor med funktionshinder hör de statliga företagen till de sämsta i landet. I stället är det privata företag som erbjuder jobb.

Det är lunchrusning på en av Max hamburgerrestauranger. Pär Larshans är mångfaldschef på Max.

– Det var problem att rekrytera serveringsvärdar till våra restauranger. Vi hittade då en målgrupp av människor som länge stått långt utanför arbetsmarknaden. Varför kan inte vi erbjuda de här människorna en möjlighet att komma in på arbetsmarknaden, säger Pär Larshans.

Det var 10 år sedan.

I dag finns det funktionshindrade anställda på alla Max-restauranger.

– Förutom att vi känner att vi bidrar till ett bättre samhälle så är det en bra affär också.

Lars Lööw är kommunikationsdirektör på Samhall, som lotsar funktionshindrade ut i arbetslivet. Men det är ett fåtal företag som erbjuder jobb.

– Det är Max hamburgerrestauranger och ICA. Sedan får man inte glömma bort att det är många småföretag som är väldigt duktiga på att rekrytera människor med funktionsnedsättning.

Hälften av dem som får vanliga arbeten efter Samhall anställs i småföretag med färre än 20 anställda.

Sämst på att släppa in funktionshindrade är de statliga företagen.

– Både myndigheter och bolag, på statlig och kommunal nivå, var tidigare en förebild, men har tappat mark.

Ansvarig minister Peter Norman har inte gått att nå. Hans pressekreterare Victoria Ericsson säger i ett uttalande att statliga företag ska ligga i framkant i sådana här frågor, men vill inte svara på varför de inte gör det.

Men Pär Larshans på Max tycker att det är en attitydförändring på gång.

– Fler företag säger att man måste vara med och dela på det här ansvaret. Staten kan inte lösa det här själva. Vi måste göra vad vi kan för att bidra för att hitta möjligheter att få in människor med funktionsnedsättning i arbetslivet, säger han.

Men det handlar också om att göra bra affärer.

– Speciellt människor från den här kategorin, människor med funktionsnedsättningar, stannar kvar väldigt länge på sitt arbete. Vi pratar om fem till tio år. Självklart är det bra för vår lönsamhet också, säger Pär Larshans.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".