Kidnappningsoffret, Angelo de la Cruz, frigavs under tisdagen.

Kidnappad filippinare frisläppt

Den kidnappade 46-årige filippinske chauffören Angelo de la Cruz har släppts. Det bekräftas av förenade arabemiratens ambassad i Bagdad.

Igår tog den filippinska regeringen hem alla sina militära trupper men det har inte fram tills frisläppandet kommit några uppgifter om när de la Cruz skulle släppas.

Det var vid halvtolvtiden Bagdadtid som kidnapparna släppte de la Cruz vid Förenade Arabemiratens Ambassad i Bagdad, vilket konfirmerats av ambassadpersonal där. Och det har nu också bekräftats av den filippinske presidenten Gloria Arroyo.

Förhandlingar efter film
I nästan två veckor har kidnapparna hållit den filippinske åttabarnspappan som jobbade som chaufför i Bagdad, en av 4000 gästarbetare från Filippinerna i Irak. Kidnapparna som kallar sig för ”Muslimska armén för Irak” visade först upp de la Cruz i en orange fångdräkt likt den som Guantánamofångarna haft. Tidigare kidnappningsoffer som haft den dräkten på sig har senare blivit mördade.

Ganska snart efter det att den tv-filmen visades så började den filippinska regeringen att förhandla om gisslans krav att den då 51 man starka truppen som fanns i Irak skulle dras tillbaka.

Dubbla bud om hemkomst
Häromdagen så började den filippinska armén att ta hem sin trupp. Då visades en ny film upp med de la Cruz där han inte hade den brandgula dräkten på sig och där han sades säga till sin familj där hemma i Filippinerna att ”vänta på mig, jag är snart hemma hos er”.

Nu ser han ut att snart vara det också.

Hans familj i Filippinerna var förstås glada för beskedet men också lite avvaktande eftersom de redan tidigare fått ett besked från officiellt håll att han skulle vara frisläppt. Något som då visade sig vara ett falskt besked.

– Hur ska vi kunna tro att det är sant den här gången. Vi vill se honom på TV för att riktigt kunna tro på uppgifterna, sa en syster till dela Cruz.

– Vi är förstås glada men vi blir ändå gladare när vi får se honom med vår president sa en av hans bröder.

President mer populär
Den filippinska regeringen har mött stora protester från framförallt USA och Australien för sitt beslut att tillmötesgå kidnapparnas krav på att ta hem sin styrka. Även den tillfälliga regeringen i Irak har varnat för att det här kan leda till flera kidnappningar.

Den nyomvalde presidenten Arroyo har ändå valt att rädda sin landsman istället för att lyssna på den internationella opinionen. För det lär hon ha stärkt sin position i landet ytterligare.

Margita Boström, Khon Kaen Thailand
margita.bostrom@sr.se  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".