Antal döda i trafiken minskar

Antalet döda i den svenska trafiken var för det första halvåret det lägsta på nära 60 år visar nya siffror från Vägverket.

Trafiksäkerhetsdirektör Claes Tingvall på Vägverket säger att nedgången beror på en mängd samverkande faktorer. 

– Det kan få gå lite fortare men då måste man också ta en del beslut som är lite jobbiga, bland annat att öka den automatiska hastighetsövervakningen. Får man ner hastigheten tre, fyra procent då får man väldigt stora förändringar av trafikdöden, säger han.  

Enligt statistiken får man gå tillbaks till 1946 för att hitta så låga siffror på omkomna i trafiken som under det första halvåret i år. 214 offer har skördats på våra vägar att jämföra med medeltalet för de senaste fem åren, vilket är 251.

Den politiska visionen är att halvera dödstalen till 2007, men trafikforskare Lennart Strandberg menar att det måste till utbildning istället för straff och att fartkameror inte alls räddar liv.

– Det är ett exempel på där vi nästan uppfostrar svenska förare till ett slags ögontjäneri. Att man kanske saktar ner vid fartkameror, men där det är av betydelse har vi ingen hjälp av sådan här system. Man borde utnyttja den teknik som finns med telekommunikation och sensorer i våra moderna bilar, så att vi kan undvika de farliga situationerna på ett effektivare sätt, säger Lennart Strandberg.

Jesper Henricsson
jesper.henricsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista