Tjernobyl. Foto: Volodymyr Repik/Scanpix.

Ny sarkofag behövs till Tjernobylreaktor

Den gamla sarkofagen skulle bara hålla i 30 år
1:57 min

I Ukrainas huvudstad Kiev hålls en Tjernobylkonferens i dag, en vecka före 25-årsdagen av kärnkraftsolyckan. Representanter för ett femtiotal länder deltar, däribland Sverige, och syftet är att få fram ytterligare medel till den sarkofag som ska kapsla in Tjernobylreaktorn.

I det numera stängda kärnkraftverket Tjernobyl pågår 25 år efter olyckan förberedande arbete för den jättelika sarkofag som är tänkt att kapsla in den havererade reaktor nummer fyra4.

Den gamla sarkofagen som stod klar i slutet av 1986 var bara menad att hålla i 30 år och trots omfattande underhållsarbeten på senare år läcker den radioaktivitet. Den nya konstruktionen ska bli en över 100 meter hög båge av stål välvd över hela reaktorn.

Men trots stora investeringar saknas fortfarande medel för att genomföra det tekniskt komplicerade projektet.

Dagens konferens i Kiev har som mål att samla in ytterligare över 700 miljoner euro. EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso och en rad statschefer finns på plats i den ukrainska huvudstaden.

Förhandsuppgifter gör gällande att G8-länderna är beredda att gå in med nästan halva den summa som Ukraina säger sig behöva.

Bland ukrainska specialister finns det dock många som tycker att den nya sarkofagen inte är den bästa lösningen. Aleksander Kupnij jobbade tidigare med strålningsmätning i Tjernobyl och han säger att myndigheterna inte velat lyssna på kritiken.

– Ukrainska experter har inte bara kritiserat sarkofagen, de har kommit med egna förslag men ingen har velat lyssna, säger Aleksander Kupnij som ifrågasätter både den höga prislappen och de tekniska lösningarna. Framför allt tror han att det kommer att bli väldigt dyrt för Ukraina att hålla efter den nya sarkofagen med årliga investeringar i mångmiljoneuroklassen.

Också Leonid Tabatjnij på det statliga ukrainska observatoriet för geofysik är kritisk.

 – Om man spänner upp ett "paraply" på det sättet kommer det bara att försvåra arbetet på insidan, säger Tabatjnij.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".