Utbrott av sorkfeber i Norrland

Norrland har drabbats av en sorkfeberexplosion. Hittills i år har 120 personer insjuknat, vilket är en tredubbling jämfört med samma tidpunkt förra året.

– Det är ofta ett influensaliknande insjuknande, man insjuknar hastigt. Intensiteten varierar från en mycket lindrig febril sjukdom till en mycket svår som kräver intensivvård, respirator, dialys. Det är många patienter som vittnar om att de aldrig varit så sjuka som när de hade sorkfeber, säger Per Juto som är överläkare på viruslaboratoriet i Umeå.

Det kan ta lång tid innan man blir frisk.

– Det kan ta någon vecka till månader innan man är helt återställd, säger Per Juto.

Flest fall i Västerbotten
Sorkfeber finns från Dalsland i söder till Kiruna i norr men den högsta förekomsten finns i Västerbottens län.

Enligt Birger Hörnfeldt, forskare i ekologi och geovetenskap vid Umeå universitet beror det stora antalet sorkar i Västerbotten på en stabil vintertemperatur och ett skyddande snötäcke.

Sorkavföringen smittar
Sjukdomen smittar via sorkavföring, som kan virvla upp som damm då man dammsuger i sommarstugan, renoverar gamla hus eller eldar ved.

Symptomen är feber, huvudvärk och värk i hela kroppen. Ibland även buksmärtor och minskad urinmängd.

Än så länge finns inget vaccin mot den skandinaviska sorten av sorkfeber, men forskning pågår. I Sydkorea förekommer en annan variant av sorkfeber med en dödlighet på mellan 5 och 10%. I USA finns den svåraste sorten med en dödlighet på ca 40%.

Hos den skandinaviska finns endast två fall med dödlig utgång de senaste 20 åren. Senast så många i Sverige insjuknade i sorkfeber var hösten/vintern 1997-1998.

Monika Titor
monika.titor@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista