Palestinsk premiärminister avgår inte

Den palestinske premiärministern Ahmed Qureia kommer inte att avgå. Efter nya samtal med president Yasser Arafat beslutade han att dra tillbaka sin avskedsansökan.

En av de allvarligaste kriserna i de palestinska områdena är över för den här gången. Det blir ingen upplösning av regeringen. Ahmed Qureia har låtit övertala sig att stanna kvar som premiärminister. 

Det blir i en expeditionsministär, en klar signal om att han kanske inte stannar kvar permanent. Regeringen har suttit i sammanträde under tisdagen och premiärminister Qureia har åter träffat Yasser Arafat i överläggningar om krisen i Gazaremsan.

Mild kritik mot Arafat
I måndags eftermiddag riktade sig Qureia direkt till Yasser Arafat vid en kort presskonferens där han sa att rätt beslut nu måste fattas och rätt personer utnämnas på viktiga poster. Det var den mest tydliga kritik hittills från hans sida gentemot Arafat. Vilka löften han har fått under dagens samtal är fortfarande oklart.

Förändringar väntar
Amed Qureia lämnade in sin avskedsansökan i lördags efter en natt av oroligheter och kidnappningar i Gaza. Situationen där förvärrades efter att Yasser Arafat beslutat utnämna en nära släkting till ny säkerhetschef för att stävja upproret. Det beslutet tog han tillbaka under måndagen men det väntas ytterligare förändringar inom det palestinska styret.

Christina Gustafsson, Jerusalem
christina.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".