Hemvärnet har minskat drastiskt

Under de pågående översvämningarna i Småland har hemvärnet spelat en nyckelroll. Men i framtiden kan det bli svårt att snabbt få tag i tillräckligt med personal. Orsaken är att antalet personer som är med i hemvärnet minskar drastiskt.

– I vissa regioner, om vi tittar norr om Dalälven och i Norrlands inland, har antalet hemvärnsmän minskat. Där ser jag större problem än i södra Sverige, säger Anders Lindström som är rikshemvärnschef.

Minskningen kommer att fortsätta
Från att ha varit runt 100 000 för tio år sedan är man i dag lite drygt 50 000 personer. Minskningen kommer att fortsätta. För det ska ställas högre krav framöver. Utbildningen ska vara bättre och det kommer krävas mer tid av den som är med. Dessutom gör färre personer värnplikten, vilket totalt innebär att rekryteringsbasen minskar.

Omorganisationen just nu, med bättre utbildad hemvärnsstyrka, gör att man enligt hemvärnschefen kommer att landa på en styrka på runt 30 000 man.

– Den här siffran, 30 000, är precis det antal killar och tjejer vi kan rekrytera och träna på ett bättre sätt än vad vi gjort tidigare, säger Anders Lindström.

Viktigt att mobilisera snabbt
En direkt effekt av minskningen är att det kommer att ta längre tid att mobilisera styrkor. Just tiden är avgörande.

– Hemvärnet mobiliserade runt niotiden. Vid tolv var vi 45-50 personer. Nu är klockan tolv och vi är 75, sa hemvärnets Kristoffer Sjöberg när översvämningsläget i Värnamo var som värst.

På tre timmar mobiliserades 75 personer i Värnamo. Men eftersom hemvärnet minskar kommer man att få kalla in personal från orter som ligger längre bort, vilket gör att det kommer att ta längre tid.

”En trend vi får leva med”
Överbefälhavare Håkan Syrén som under tisdagen besökt de översvämningsdrabbade områdena tror att detta är en trend vi får leva med.

– Är det så att vi blir färre måste hemvärnet bygga på en utökad förmåga till rörlighet, säger ÖB Håkan Syrèn.

David Svanberg
david.svanberg@sr.se

Åsa Nylander, SR Kronoberg
asa.nylander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista