Fiskodling. Foto: Malin Olofsson och Daniel Öhman/Sveriges Radio.
Matens pris

Flera fall av sabotage mot svenska fiskodlingar

"Är väl inte på hugget att utreda såna här brott"
2:40 min

Hundratusentals ton fisk har släppts ut från svenska fiskodlingar de senaste åren, vilket kan leda till stora skador för miljön och med miljonbeloppsförluster för fiskuppfödarna. Men trots att det rör sig om allvarlig brottslighet har polisen ingen nationell samordning och utredning efter utredning läggs ned.

I augusti 2010 saboteras fiskodlingar i Miekojärvi, Överkalix kommun och Gallejaur i Arvidsjaur. Någon har klippt upp näten och uppemot 350 000 rödingar och regnbågar simmar ut i vattnet. Ägaren Mikael Granström är förtvivlad.

– Fisk odlas ju i tre års cykler. Här har vi förlorat tre årgångar. De äldsta fiskarna har vi matat i tre år. Det är enorma skador. Det tar tre år att återskapa det de har ödelagt, säger Mikael Granström.

Mikael Granström är inte ensam om att bli utsatt för sabotage. Minst fyra andra större fiskuppfödare har fått sina nät uppklippta de senaste åren.  När vi ringer upp kriminalinspektören Stefan Wahlberg i Kalix för att fråga om hur det går med utredningen och höra om det finns något samband mellan de olika sabotagen blir han förvånad.

– Så det har hänt på fler ställen? Var i så fall har det hänt? De uppgifterna är intressanta för mig också, säger Stefan Wahlberg.

Trots att det rör sig om allvarlig brottslighet saknas någon nationell samordning inom polisen och utredningarna läggs ned en efter en.

– Om det är aktivister som är i farten så tycker jag det borde finnas en samordning. Det blir lättare att ha koll. Som utredare i Kalix kan jag inte åka land och rike runt och ha koll på aktivister, säger kriminalinspektör Stefan Wahlberg.

Sabotagen får allvarliga konsekvenser. Fisken som släpps ut klarar sig inte någon längre tid i det vilda men innan den dör av svält hinner den äta upp mycket det naturliga livet i vattnet och kan förstöra det lokala ekosystemet lång tid framåt. Å för fiskuppfödarna blir den ekonomiska smällen hård.

Pontus Elvingsson är statsinspektör på livsmedelsverket med ansvar för vattenbruk. Han tycker att polisen inte prioriterar den här typen av brott tillräckligt.

-– Det här hotar naturligtvis på sikt att man över huvudtaget kan bedriva odling av fisk i Sverige. Man är väl inte riktigt på hugget att utreda såna här brott. Man använder inte de möjligheter man har att verkligen undersöka vilka de här förövarna verkligen är, säger Pontus Elvingsson.
Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".