I Skellefteå uppmanas invånarna att koka vattnet p g a misstankar om magparasit. Foto: Anders Wiklund/Scanpix
Hälsa

Koka vattnet - magparasit misstänks i Skellefteå

"Det känns otäckt, man märker hur beroende av vatten man är"
1:23 min

Invånarna i Skellefteå uppmanas att koka dricksvattnet efter att hundratals skellefteåbor har smittats av magsjuka. Magparasiten Cryptosporidium misstänks ligga bakom utbrottet av magsjuka, och analyser av vattnet pågår.

I början av april började fler och fler skellefteåbor söka vård för diarréer och magsmärtor, och sedan dess har 200 till 300 personer hört av sig till sjukvården med sådana besvär.

Hittills har sjukvården konstaterat att 7 personer i Skellefteå har drabbats av parasiten Cryptosporidium. Varifrån smittan kommer är än så länge oklart, men spridningen gör att kommunen misstänker kranvattnet och vattenprover ska nu analyseras.

I väntan på analys av vattnet uppmanas kommuninvånarna att koka kranvattnet innan det dricks eller används till mat eller tandborstning.

– Vi har idag beslutat att rekommendera kokning av allt kranvatten i Skellefteå innan man dricker det. Man ska också vara restriktiv med att borsta tänderna i okokt kranvatten, däremot går det bra att duscha och tvätta händerna, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare landstinget Västerbotten.

Cryptosporidium är den parasit som i vintras spreds i det kommunala vattnet i Östersund och orsakade tusentals fall av magsjuka där. I Östersund insjuknade 13 000 personer och över 50 000 tvingades koka sitt kranvatten i över två månader.

Skellefteå kommun misstänker en liknande spridning i det kommunala vattnet och har tagit prover både från råvattentäkten Skellefteälven och från renat vatten som har passerat det största av Skellefteås sju vattenverk.

Kommunen höjer nu sin beredskap för att klara av ett utbrott av parasiten Cryptosporidium.

– Vi förbereder oss för det värsta möjliga scenariot: Vi förbereder att forsla hit rent vatten, vi förbereder för att installera reningsverk och med hjälp av smittskyddsenheten informerar vi om att man ska koka vattnet och så vidare, säger Kristina Sundin Jonsson, kommunchef i Skellefteå.

När Skellefteå kommun gick ut med meddelandet att kranvattnet bör kokas började en rusning efter flaskvatten, och redan vid lunchtid på tisdagen började livsmedelsbutikernas lager av vatten på flaska att ta slut.

– Jag garderar mig och köper några flaskor. Det känns obehagligt, man märker hur beroende man är av vatten, säger Monika Lindqvist i Skellefteå.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".