Anna Hedh, här i EU-parlamentet i Strasbourg, får inte välja sin assistent.

Fortsatt s-splittring kring EU

Socialdemokraternas splittrade syn i EU-frågan ställer till problem för partiet. EU-parlamentsgruppen som nu inleder sitt arbete i Strasbourg har fortfarande inte bestämt om EU-kritikern Anna Hedh ska få den assistent hon önskar eller inte.

I valet till EU-parlamentet placerades den socialdemokratiska EU-kritikern Anna Hedh på 31:a plats på valsedeln, men tack vare en framgångsrik personvalskampanj lyckades hon ändå väljas in.

Varje parlamentariker får en egen assistent. Anna Hedh har önskat att få sin kampanjledare i personvalet och vapendragare från nejkampanjen inför EMU-omröstningen, Peter Gustavsson till assistent.

Hittills har partiledningen sagt nej eftersom det i delar av den socialdemokratiska parlamentsgruppen finns uppfattningen att det är olämpligt att ha en uttalad EU-kritker som Gustavsson i gruppen. Assistenterna ska nämligen inte bara bistå ”sin” politiker, utan även hjälpa de andra.

Kollektiv anställning
Anna Hedhs supportrar undrar nu hur Hedh ska kunna driva den politik som de drygt 30 000 socialdemokratiska väljare som kryssat hennes namn har gett henne mandat för, om hon inte får välja en politisk assistent som delar hennes värderingar.

Socialdemokraternas gruppledare i parlamentet Inger Segelström väljer att inte förstå det resonemanget.

– Alla assistenter vi anställer står för våra värderingar, det är den socialdemokratiska politiken. Vi anställer kollektivt, så har det alltid varit i vår grupp och det kommer vi att göra den här gången också. Det blir ingen skillnad på den ena ledamoten mot den andra, säger hon.

Problemet med Segelströms beskrivning är att det just är värderingarna som är olika. Det finns inte en socialdemokratisk Europapolitik. Det visar inte minst resultatet i folkomröstningen om euron där partiledningen förespråkade ja, medan en majoritet av partiets väljare röstade nej.

Anna Hedh har också vänt sig till väljarna med andra argument än de fyra övriga s-ledamöter som valts in.

Bäddat för konflikt
Konflikten fångar socialdemokraternas dilemma i ett nötskal. Av resultatet i EMU-omröstningen och misslyckandet i EU-parlamentsvalet drar man helt olika slutsatser.

En del av partiet tycker att man nu måste tala mer positivt om EU och övertyga de tveksamma. Den andra delen, där Anna Hedh befinner sig, menar i stället att man ska börja lyssna på de kritiska rösterna och skynda långsamt, inte minst vad gäller den nya grundlagen.

När personer med dessa olika utgångspunkter ska samarbeta blir det förstås bäddat för konflikt.

Pontus Mattsson, Strasbourg
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista