Stor brist på frivilliga övervakare

Mer än hälften av dem som är dömda till skyddstillsyn eller är villkorligt frigivna saknar lekmannaövervakare. Det råder stor brist på sådana frivilliga övervakare.

– Vi har fikat och promenerat och pratat under tiden. De tjejer som jag har träffat har levt ett ganska hårt liv. Min främsta uppgift har varit att vara någon slags symbol för hur man kan leva ett annat liv, säger Pernilla Mobeck i Stockholm, en av dem som har vågat ta på sig uppgiften att regelbundet träffa två tjejer som är dömda till skyddstillsyn.

Drygt 13 000 personer i Sverige är dömda till skyddstillsyn eller har blivit villkorligt frigivna. Alla de 13 000 ska ha en personlig övervakare. Någon som träffar dem regelbundet, umgås, pratar och hjälper dem att organisera sina liv.

En tredjedel återfaller
Var tredje person som dömts för ett brott återfaller i brottslighet. Enligt Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, kan en god kontakt med lekmannaövervakarna förhindra återfall eftersom det ger en väg in det vanliga samhället.

Men systemet med lekmannaövervakare bygger på att människor frivilligt ställer upp på att träffa och hjälpa de dömda.

Lekmannaövervakarna får bara en symbolisk ersättning, knappt 400 kronor i månaden. Det är svårt att få folk att ta ett sånt här uppdrag. Bara 43 procent av de dömda har kontakt med en lekmannaövervakare.

Värst i Stockholm
Värst är det i Stockholmsregionen där bara en tredjedel av de dömda får en övervakare. Resten får i stället träffa Frivårdens handläggare och det är bara på kontoret under handläggarnas arbetstid.

Jerzy Sarnecki tror att det är den allmänna bilden av vilken sorts människa en brottsling är som gör att så få vill bli övervakare.

– Brottslingen är någon som ses som ond, som inte behöver hjälp och stöd utan ska straffas, säger han.

Ulrika Lindahl
ulrika.lindahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista