Saddam skriver fantasyböcker i fängelset

Iraks förre diktator Saddam Hussein har en okänd sida som författare av romantiska fantasyböcker. Medan han väntar på rättegång i fängelset skriver han nu på en ny bok.

– Under sin fångenskap skriver Saddam på sin femte bok med arbetsnamnet Det Stora Uppvaknandet. Den handlar om en kung som från exil leder sitt land tillbaka till frihet, berättar den engelska författaren Jo Tatchell som studerat Saddam Husseins verk.

Diktatur-litteratur
Tatchell har skapat uttrycket Dic Lit, diktatur-litteratur, och menar att genren förtjänar en egen kategori inom litteraturen. Hon säger att Saddams böcker är ett typiskt exempel på Dic Lit och att han sällar sig till en skara diktatorer som Nero, Napoleon, Hitler, Mao och Ghadaffi som skrivit poesi och prosa.

– Det som driver Dic Lit-författarna att skriva är att det ger dem möjligheter att på så sätt vidga och även kontrollera sin värld. Fiktion är en extremt böjlig form, säger Tatchell.

Fyra böcker och en tv-serie
Saddam har skrivit fyra böcker och det har till och med gjorts en tv-serie av en av dem. Men det är hans första roman, Zabibah och kungen, som är den mest populära.

De som har läst den säger att det är en lidelsefull berättelse genomsyrad av politik i allegorisk form. Boken handlar om Zabibah, hennes grymme man och deras kung.

Zabibah representerar Irak och hennes elake man är en symbol för USA medan den starke och hämndlystne kungen är Saddam Hussein själv. Tatchell läser ett utdrag ur boken.

– Det var en gång en stor och mäktig kung. Hans inflytande var vidsträckt och han var omgiven av respekt, kärlek och tillit liksom även av vördnad och skräck. Kungen åtlyddes av sitt folk antingen på grund av fri vilja eller av tvång.

– Saddams stil utmärks av ett blommigt språk, krånglig och svulstig retorik och övertydligt politiskt budskap med inslag av självbiografi, säger Tatchell.

Uppläxande stil
Den irakiska poeten och skribenten Amal al-Jubouri som träffat Saddam Hussein flera gånger säger att hans litterära stil inte håller någon hög litterär nivå och att den är för uppläxande.

Saddams alster har jämförts med Harlequin-romaner och romantisk kiosklitteratur.

Många har förvånats över hur denna svärmiska sida kan gå ihop med det faktum att han mördat runt två miljoner människor vilket givit honom epitetet Slaktaren från Bagdad.

Komplex person
Men Amal säger att detta bara visar vilken komplex person Saddam Hussein är. Att han är en mycket grym person men samtidigt, då man träffar honom, kan vara mycket artig och romantisk.

Amal säger att irakier är kända för att läsa mycket och att Saddam Hussein varit listig som valt romanens form för att få ut sitt budskap.

– Boken är som bröd för irakierna och vi är hela tiden hungriga, säger hon.

Saddam Hussein är själv känd som en storläsare och Amal berättar att han brukade tvinga sina livvakter att läsa om Mellanösterns historia och sedan förhöra dem.

Underrättelsetjänster ivriga läsare
Underrättelsetjänsterna CIA, MI6 och Mossad har rapporterats plöja Saddams böcker för att förstå hans oberäkneliga psyke och få ledtrådar till hans politiska planer.

Men irakierna själva är minst lika nyfikna på fenomenet Saddam som fortfarande ingjuter skräck i dem.

Amal säger att irakierna nu är extra nyfikna på vad han kommer att skriva efter det att han förlorat allt. Men också därför att man försöker förstå sin historia och vad som egentligen hände under de trettio år som han styrde Irak.

Vill bli ihågkommen
Många som studerat Saddam säger att det som ytterst driver honom är att han vill bli ihågkommen för evigt och alltid vara närvarande i det irakiska folkets medvetande.

Amal säger att Saddam Hussein vill att folk ska känna att även när de sluter sina ögon så är han där, att hans ord och skugga finns överallt, till och med i litteraturen.

Eva Sohlman
eva.sohlman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".