Markägare vill avgiftsbelägga samer

Drygt 20 markägare i Sorsele och Storuman i Norrland har stämt staten. Markägarna menar att de har rätt till avgiftsfri jakt och fiske på kringliggande statlig mark. Dessutom vill de få ut ersättning av samerna för att renar betar på deras marker.

Det är första gången ett så stort antal markägare stämmer staten i ett sådant ärende och fler markägare hör nu av sig för att ansluta sig.

Stämningsansökan baserar de på ett protokoll från 1915, som handlar om en uppdelning av markerna mellan markägare, staten och samebyar.

Om markägarna vinner kommer de att kunna fiska och jaga avgiftsfritt på statens marker. Men de hoppas också kunna köra mer fritt med skoter och kunna kräva samerna på avgifter för att de har sina renar betandes på markägarnas ägor.

Känner sig undanskuffade
Hans Lindström med ägor utanför Tärnaby är en av markägarna som stämt staten.

– Vi har blivit trampade på tårna i många år och nu accepterar vi inte det längre. Förra hösten, alltså 2003, hade jag ett nyplanterat skogsområde med tall på 20 hektar och det fanns inte en kvadratdecimeter som inte var nertrampat av renar. Hur ska jag få ut ersättningen för skadorna och hur ska man beräkna skadorna? De har sitt berättigande men det är inte vi som ska stå för kostnaderna, säger han.

”Omöjligt att ta ut avgifter”
Jörgen Bohlin från Samernas riksförbund tror inte att markägarna kommer att få rätt att ta ut avgifter av samerna.

– Ja, det menar jag att det har de inget stöd för alls. Avgifter kan de ta ut möjligtvis och det är på det sättet svenska staten i dag tar ut en avgift för dig och mig om vi vill ut och jaga och fiska, men inte av samebyarnas medlemmar, utan renkötselrätten vilar på urminneshävd och den gäller även om de här markägarna skulle vinna processen, säger han.

”Markägare får ställa krav”
Enligt Lars Göran Brandt, rennärings- och förvaltningsdirektör på länsstyrelsen i Västerbotten är markägarna i sin fulla rätt att ställa krav på att staten ska vara tydligare med vad renskötselrätten gäller.

– Så länge staten inte säger att här går gränsen så kommer det att vara en diskussion mellan markägare och renskötare och frågan kommer att dras inför domstol, säger Jörgen Bohlin.

Monika Titor
monika.titor@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista