Regeringen ser över PPM-valen

För en dryg månad sedan tillsatte regeringen en utredning som ska se över premiepensionssystemet. Bland annat ska det faktum att det finns över 600 fonder att välja mellan ses över.

Biträdande finansminister Gunnar Lund som tillsatte utredningen kan tänka sig drastiska förändringar.

– Man kan se på en del exempel i utlandet där det handlar om färre än tio alternativ, säger han till Ekot.

För många fonder
Frågan om det finns ett alltför stort utbud av fonder i premiepensionssystemet håller just nu på att utredas.

För drygt en månad sedan tillsatte regeringen en utredning som ska se över premiepensionsystemet som infördes för fyra år sedan.

Systemet har kritiserats för att det är för krångligt för spararna att välja.

Gunnar Lund har ett förslag på hur man praktiskt skulle kunna genomföra en radikal bantning av PPM-valen från dagens nivå på över 600 fonder.

– Det kanske ska ske på det viset att staten upphandlar ifrån ett stort antal fonder. Då får man ju tävla och lämna anbud och de bästa anbuden vinner. Så går det till på en lång rad områden, säger han.

Ett billigare alternativ
Vad PPM- utredningen kommer att föreslå är ännu inte klart. Resultaten kommer att presenteras först i oktober nästa år.

Syftet med utredningen är att hitta sätt att göra det dyra premiepensionssystemet billigare. Gunnar Lund tror att färre fonder skulle kunna vara en lösning även på det problemet.

– Om man har ett väldigt brett utbud blir kostnaderna oundvikligen högre för den här kapitalförvaltningen och det är ju inte i spararnas intresse. Även kostnadsaspekten talar för att man reducerar antalet alternativ, säger han.

Jessica Josefsson
jessica.josefsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista