Nokia stämmer pirattillverkare

Det kan bli svårare att få tag på billiga tillbehör till mobiltelefoner i framtiden. Telekomföretagen agerar nu mot piratillverkare av de lönsamma tillbehören.

Nokia ser väldigt allvarligt på pirattillverkningen av mobiltillbehör och har stämt flera företag i Europa, berättar bolagets informationsdirektör Kari Tuuti.

Nokia vet inte hur mycket de förlorar på piratkopior och de vill heller inte redovisa några siffror på försäljningen och vinster för mobiltillbehör idag. Men Tuuti berättar att det är en marknad som blir allt viktigare i framtiden.

Hög vinstmarginal
Analytiker och forskare som Ekot pratat med menar att mobiltillbehör har betydligt högre vinstmarginaler än själva telefonerna. Dessutom är konkurrensen lägre på mobiltillbehör än på mobiltelefoner. Per-Arne Sandegren är telekomanalytiker på IDC.

– Konkurrensen kommer i första hand från pirattillverkare. Konkurrens mellan tillverkarna på det området finns inte för alla har olika kontakter för att ansluta de här tillbehören, säger han.

Handsfree en storsäljare
Men den lönsamma marknaden har även lockat till sig tillåtna mobiltillbehör från oberoende tillverkare. När det gäller det vanliga tillbehöret handsfree kan dessa kosta mindre än hälften av vad tillverkarens orginaldel kostar. Detta faktum gör att de säljer mycket bra.

– Vi säljer väldigt mycket av just handsfree som är icke-original, det är en storsäljare, säger Peter Sjölander, säljare på Claes Olsson i Stockholm.

Erik Palm
erik.palm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista