Israels omstridda barriär måste avvecklas enligt FN.

FN vill stoppa Israels mur

FN:s generalförsamling kräver att Israel river sin hårt kritiserade mur runt delar av Västbanken.

Efter många, långa och hårda förhandlingar så har FN:s generalförsamling enats om en resolution som fördömer Israels murbygge på Västbanken och runt Jerusalem.

Barriären skär på vissa håll palestinska samhällen mitt itu, och förhindrar palestinier att ta sig till och från odlingar och arbeten. Israel säger på sin sida att barriären är nödvändig för att skydda landet från terrorister och självmordsbombare.

”Muren är olaglig”
Det var Jordanien som på uppdrag av arabstaterna la fram resolutionsförslaget från början. Även EU-länderna  krävde en rad förändringar i ursprungstexten för att ge sitt stöd, något som arabstaterna gick med på.

Redan för två veckar sedan sa FN:s internationella domstol i Haag, att barriären är olaglig och nu kräver FN:s generalförsamling att Israel lyder domstolens utslag.

I dagens resolution ber man generalsekreteraren Kofi Annan att skapa ett register över skador på egendom och människor. Allt för att kunna kräva ersättning från Israel.

Krav på palestinier
Resolutionen innehåller också krav riktade mot de palestinska myndigheterna, som FN säger måste göra synbara försök att stoppa terrorgrupper och tillsammans med Israel återgå till den vägkarta mot fred som skall vara genomförd 2005.

EU-länderna lade också till att de visserligen är emot Israels barriärbygge, men att de stödjer Israels rätt till självförsvar.

Bygget fortsätter
Av församlingens 191 nationer röstade 150 för resolutionen.

Israel, USA, Australien och några mindre länder röstade emot. Tio länder lade ner sina röster, bland annat Kanada.  

Israel säger att de varken tänker rätta sig efter FN-domstolens utslag eller generalförsamlingens resolution. Bygget kommer att fortsätta.

Marie-Jeanette Löfgren, New York
marie-jeanette.lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista