Var femte 15-åring i EU kan inte läsa ordentligt

1:30 min

EU-länderna har inte lyckats uppnå de utbildningsmål som var satta till 2010, enligt en ny rapport.

Den ansvariga EU-kommissionären Androulla Vassiliou är inte nöjd.

– Det är inte acceptabelt att en av sju ungdomar i EU hoppar av skolan innan de har gått ut gymnasiet, säger Androulla Vassiliou

EU-kommissionären är också missnöjd med att bara en tredjedel av Europas unga vuxna pluggar vidare på universitet eller högskola.

2003 beslutade EU:s medlemsländer om fem utbildningsmål som skulle vara uppnådda till 2010. Det handlade bland annat om att öka antalet barn som går igenom hela motsvarande grundskolan och att öka andelen 15-åringar som kan läsa ordentligt.

Enligt den nya EU-rapporten har skolorna och deras elever gjort framsteg på flera viktiga områden under 2000-talet, men ändå lyckas EU bara nå ett av sina fem utbildningsmål – nämligen att öka antalet studenter som tar en högskoleexamen i till exempel matematik- och teknikämnen med minst 15 procent.

Sämre står det till med kunskaperna i läsning och matematik för EU:s 15-åringar. En femtedel av dem bedöms inte ha tillräckliga kunskaper.

2009 satte EU-länderna upp nya utbildningsmål som ska vara uppnådda 2020. Då handlar det bland annat om att öka antalet småbarn mellan 4 och 6 år som deltar i pedagogisk verksamhet.

Jens Möller, Bryssel

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista