Storbritanniens utrikesminister William Hague samt libyska rebeller vid en begravning i Benghazi. Foto: Scanpix. Montage: Sveriges Radio.
Libyen

Brittiska rådgivare ska hjälpa Benghazis rebeller

Storbritannnien ska skicka militära rådgivare till det libyska rebellfästet Benghazi, uppger den brittiske utrikesministern. Men planen väcker protester inom regimen.

Utrikesminister William Hague sa att rådgivarna inte kommer att vara inblandade i striderna utan ska ge rebellerna stöd när det gäller organisation och kommunikationer.

Syftet är att skydda civila och är i överensstämmelse med FN-resolutionen rörande Libyen, sa utrikesministern.

Men planen väcker protester från den libyska regimen. Libyens utrikesminister säger till BBC att utsikterna till fred skadas om brittiska militära rådgivare sänds till Benghazi.

Samtidigt sa en talesman för de libyska rebellerna i den belägrade staden Misrata att man nu formellt ber väststyrkor att ingripa för att skydda stadens befolkning från Kadaffis soldater.

Rebellerna i Misrata säger sig inte ha någon direktkontakt med de Natoledda koalitionsstyrkorna, utan hävdar att man redan i förra veckan sände en begäran till rebellrådet i Benghazi, men att man ännu inte har fått något svar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".