Oppositionsledaren Kizza Besigye fördes bort i en polisbil i måndags. Foto: Ronald Kaabubi/Scanpix.

Protester i Uganda möts av tårgas och gripanden

Protestmarscher två gånger i veckan
1:41 min

I Uganda har polisen skjutit tårgas och gummikulor mot demonstranter som protesterar mot höjda matpriser. Landets främsta oppositionsledare har gripits två gånger den senaste tiden.

Det är höjda mat- och bensinpriser som har utlöst protesterna i Uganda. Oppositionen har kallat till kontinuerliga protestmarscher två gånger i veckan, då alla ska gå till fots till jobbet för att visa sitt missnöje.

Det var när oppositionsledaren Kizza Besigye skulle delta i en sådan marsch som polisen grep honom senast, direkt när han kom ut på en grusväg i närheten av sitt hus på morgonen, så att han inte skulle hinna fram till den större asfaltvägen och de andra demonstranterna.

Tolv andra oppositionspolitiker har också gripits. När människor sedan demonstrerade utanför en polisstation mot gripandena, gick polisen till angrepp med tårgas och gummikulor.

Besigye släpptes mot borgen efter ett tag, men misstänks för att ha orsakat upplopp.

Protestmarscherna i den ugandiska morgontimmen har retat upp president Yoweri Museveni som kallar dem både "idiotiska" och ”olagliga”.

Museveni har just inlett ännu en mandatperiod vid makten, efter att han vann presidentvalet i februari mot just Besigye.

Besigye sa då att valet inte gått rätt till och försökte kalla till protester "som de i Egypten", men de växte aldrig i omfattning.

Nu är det istället de fördyrade levnadsomkostnaderna som har fått ut folk på gatorna, inte bara i huvudstaden Kampala utan även i flera andra städer runt om i landet.

President Museveni säger att han inte kan göra något åt matpriserna, eftersom det gynnar landets bönder att de är höga. Men att döma av känsligheten inför protesterna kan Museveni inte känna sig säker på att det inte finns en politisk udd riktad mot honom direkt, efter att ha haft makten i landet i över 25 år.

Museveni kunde bara ställa upp i valet i år efter att han sett till att ändra grundlagen, för att kunna ställa upp en gång till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".