Ökad vinst för Ericsson

Under onsdagsmorgonen kom telekomföretaget Ericsson med sin halvårsrapport som visar på en vinst på 7,8 miljarder, jämfört med en förlust på nästan 200 miljoner samma period i fjol.

Ericssons VD Carl-Henrik Svanberg är mycket nöjd med utvecklingen för bolaget.

– Det är ett otroligt glädjande resultat. Dels har vi en marknad som har återvänt till bättre tillväxt och större tillförsikt hos operatörerna och sen är det en fin resultatökning som vi kallar ”många bäckar små”, säger Ericssons VD Carl-Henrik Svanberg.

– Vi har tidigare haft ett resultatlyft som kommit från omstruktureringstag och det har vi inte gjort sista halvåret. Nu är det tydligare och enklare organisation. Alla vet sina uppgifter och alla kan bidra. Resultatframgången är ju verkligen deras och allas framgång. Vi är oerhört glada.

Vad kan du säga om tillväxten inför framtiden?

– Vi har en trafiktillväxt i världens mobilnät på 20 procent per år. Det skapar en tillväxt, i vår bransch, från svag till måttlig tillväxt. Det är så vi ser framtiden. Dessutom ser vi nu att aktörer nu investerar efter att ha hållit tillbaka de senaste åren. Det är säkert en effekt som kommer hålla i sig ett tag till, säger Svanberg.

Många säger att den här tillväxten beror på ett uppdämt behov och att det kommer avta. Vad säger du om det?

– Vi tror på en underliggande svag till måttlig tillväxt. Vi har ett tillskott av de här återhållna investeringarna. Det är så att i nät som växer med 20 procent per år så krävs det hela tiden investeringar. Vi har både en ”3G-utrullning” över hela Europa, i Sydostasien och i Australien.
Är ni helt färdiga med besparingarna?

– Ja, det är vi. Vi har bara haft ett fåtal tusen personer som har lämnat oss det här året, sen tidigare beslutat program. Organisationen är så intakt som den ska vara. Vi är definitivt klara med nedragningarna.

När börjar ni anställa igen?

– Vi har en starkare tillväxt än förväntat, 17-18 procent. Hittills klarar vi oss. Några stora anställningar handlar det än så länge inte om. Det finns fortfarande områden där vi kan bli effektivare. Sen finns det speciella områden inom forskning och utveckling, kundsupport och serviceorganisationen, där det kan vara viktigt att göra vissa förstärkningar. Det handlar inte om några stora tal, avslutar VD Carl-Henrik Svanberg.

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista