De amerikanska trupperna kan komma att stanna i upp till 20 år till. Foto: Dusan Vranic/Scanpix.

USA förhandlar om att stanna i Afghanistan

Kan påverka tiden för de svenska styrkorna
1:44 min

USA har tidigare sagt att de sista av deras styrkor ska lämna Afghanistan år 2014. Men nu förhandlar de två länderna om att åtminstone en del av de amerikanska trupperna ska vara kvar för en längre tid, kanske upp till 20 år.

Som det är nu har USA omkring 100 000 soldater i Afghanistan och president Obama har lovat att de första av dem ska komma hem i sommar. Men de tidigare löftena om en bortre tidsgräns år 2014 verkar inte längre gälla.

Förra månaden inledde USA och Afghanistan förhandlingar om vad som kallas en Strategisk Partnerskaps-Deklaration och innebörden är att USA ska ha kvar ett antal militära baser även efter år 2014. Det talas om en tidsrymd på 10 till 20 år men hur många soldater det skulle handla om är inte klart.

Enligt tidningen New York Times vill USA att avtalet ska vara klart att undertecknas senast i slutet av juni. Utrikesminister Hillary Clinton har sagt att ”det inte ska misstolkas som att USA vill ockupera Afghanistan”. Om USA håller sig kvar längre än väntat kan det också ha bäring på hur länge Sverige behåller sin styrka.

Orsaken till att USA skulle stanna kvar är att det är högst osäkert om den afghanska militären och polisen verkligen kan ansvara för säkerheten redan om tre år. Men frågan är mycket känslig, både i USA och i Afghanistan.

I USA är allmänheten krigstrött och de flesta vill att USA drar sig ur snabbt, saken görs inte bättre av att USA också sonderar möjligheten att stanna kvar i Irak med en mindre truppstyrka, trots att man skulle ha lämnat för gott senast kommande årsskifte.

I Afghanistan är det känsligt eftersom regeringen samtidigt försöker få till stånd förhandlingar med talibanerna om någon form av fredsuppgörelse och talibanernas första villkor där är att alla utländska trupper lämnar landet.


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".