Motorcyklisten Janne Ekelund kallar statistiken "alarmerande", men tänker inte sluta köra själv. Foto: David Svanberg/Sveriges Radio.

Allt större andel av de trafikdöda är MC-förare

"Motorcyklisterna är illa utsatta"
1:47 min

Var sjunde person som dog i trafiken under förra året var motorcyklist. Det är den högsta andelen i modern tid.

– Jag tycker att det är alarmerande, det tyder ju att motorcyklisterna är illa utsatta, säger Janne Eklund i Jönköping, som har kört motorcykel i över 30 år.

Lagom till påskhelgen är det många som passar på att ta fram motorcykeln. Men landets motorcyklister lever farligt, visar statistik från myndigheten Trafikanalys.

En allt större andel av dem som dör i trafiken är nämligen motorcyklister.  Samtidigt som det totala antalet döda i trafiken minskat kraftigt, så är det en utveckling som framförallt handlar om de som kör bil.

Under förra året var 14 procent av dem som dog i trafiken motorcyklister, det är den högsta andelen i modern tid.

– Motorcyklisterna har inte fått del av den gynnsamma utvecklighen som gällt totalt för vägtrafiken, säger Maria Melkersson, utredare på Trafikanalys.

Visserligen har antalet motorcyklar i Sverige ökat kraftigt, men Maria Melkersson tror inte att det kan vara den enda förklaringen. Hon anser att mer bör göras för att minska riskerna för dem som kör motorcykel.

– Där måste man nu fundera på om det är så att motorcyklisterna glömts bort. För 20 år sedan var det bara fyra procent av dem som omkom som var motorcyklister, i dag är det 14 procent, säger Maria Melkersson.

Janne Ekelund i Jönköping tänker sig noggrant för när han är ute och kör. Han är väl medveten om de risker som finns, men har inga planer på att sluta köra motorcykel.

– Jag kan ju ramla ur sängen också och bryta benet. Man kan inte håll på så. Jag är inte mogen för att ställa undan cykeln för den sakens skull, säger Janne Ekelund.

Du fortsätter trots riskerna?
– Ja, det gör jag. Men jag kör försiktigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".