SJ lät bli att evakuera resenärer ur strandat tåg

"Ett spädbarn höll på att dö"
1:31 min

Trots att man hade tillstånd lät SJ bli att evakuera det tåg som stod stilla i flera timmar söder om Stockholm förra sommaren, enligt uppgifter till SVT:s Uppdrag granskning. Över 200 passagerare satt fast i det varma tåget i sex och en halv timme.

Den 13 juli förra året gick loket till ett X2000-tåg sönder kort efter avfärd från Stockholm. Tåget blev stående på spåret mellan Flemingsberg och Södertälje.

Ute var det 30 grader varmt och gassande sol. Efter en och en halv timme utan luftkonditionering tvingade passagerarna personalen att öppna dörrarna.

– Barn fick panik, folk låg på golvet. En kille svimmade och vi fick inte kontakt med honom. Ett spädbarn höll på att dö, svetten sprutade ur pannan på den lilla pojken och pappan var desperat eftersom han inte hade vatten, berättade passageraren Pär Fagerlund för Sveriges Radio i samband med händelsen.

Först efter drygt sex timmar fick de över 200 passagerarna lämna tåget sedan det bogserats till Södertälje.

Efter incidenten sa SJ:s presschef Dag Rosander att tågbolaget inte hade fått tillstånd att sätta in något evakueringståg.

Men nu visar det sig att SJ hade klartecken från Trafikverket att evakuera passagerarna efter 1 timme och 20 minuter. Det enligt bandinspelningar som SVT:s program Uppdrag granskning har tagit del av. Men SJ lät alltså bli.

Företagets informationsdirektör Elisabeth Lindgren säger till Uppdrag granskning att SJ alltid har ansvar för sina resenärer och att man inte längre låter några resenärer sitta fast på tåg mer än två timmar.

SJ:s pressjour säger till Ekot att bolaget inte vill kommentera frågan ytterligare.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".