Blandade reaktioner i Jerusalem

Resolutionen i FN:s generalförsamling som uppmanar Israel att riva de delar av barriären som byggs på palestinska områden fördöms kraftfullt av den israeliska regeringen. Bland Jerusalemborna tycker många att generalförsamlingen inte förstår vad det egentligen handlar om.

– Om folk kom hit och fick se hur människor här dör för ingenting, då skulle de nog säga nåt annat, säjer Moshe, försäljare vid en av Jerusalems välbesökta och bullriga marknader.

– De måste bo här för att förstå vad vi känner när små barn dör, säger han.

Bygget fortsätter
På onsdagsförmiddagen sa premiärminister Ariel Sharons rådgivare Raanan Gissin att bygget av barriären kommer att fortsätta.

Han blev inte förvånad över den kraftiga majoriteten i generalförsamlingen för resolutionen, utan kallar det majoritetens tyranni i FN.

På marknaden i västra Jerusalem arbetar många som bor på Västbanken.

– Jag accepterar beslutet men jag kan inte riva muren, säger Dan som arbetar där.

– Jag håller med om att barriären borde rivas. Jag bor i de ockuperade områdena och har inga problem med att leva bland araber. Folk där måste också kunna arbeta och försörja sig. Där finns inga industrier. Jobben finns här och när muren byggs stängs vi ute, säger Dan

Beslutet viktigt för palestinierna
Palestiniernas chefsförhandlare Saeb Erakat ser generalförsamlingens beslut som det viktigaste för palestinierna sen FN beslutade att staten Israel skulle bildas 1947.

Det internationella samfundet måste tvinga Israel att genomföra besluten och inte låta Israel vara en stat som står över lagen, säger han.

Christina Gustafsson, Jerusalem
christina.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista