Hundratals hus vattenskadade i Småland

Under onsdag förmiddag har det kommit drygt 10 millimeter regn över de översvämningsdrabbade områdena i Ljungby men just nu är läget under kontroll. Flera hundra hus har fått skador av översvämningarna i Småland.

Just nu är försäkringsbolagen ute och inspekterar husen och idag fick Gerald Wolter i Värnamo besök av Lennart Larsson från försäkringsbolaget If.

– Första dagen trängde det in genom dörren, vi tätade med plastsäckar, men det gick igenom i alla fall, fast det var minimalt. Men sedan gick pumphuset sönder för kommunen.

Fastighetsägaren Gerald Wolter visar skadorna som vattnet orsakat i källaren. Fukten sitter kvar i väggarna och plastmattor måste rivas ut.

200 anmälningar hittills
Hur många fastigheter som drabbats av översvämningar är fortfarande osäkert. Länsförsäkringar i Jönköpings län som har en marknadsandel på 65 procent på Villa och hemförsäkringar har fått in knappt 200 anmälningar.

I Kronobergs län har man inte några exakta siffror, men uppskattningsvis handlar det i nuläget om mellan 50 och 100 anmälningar.

Fler anmälningar väntas
Lennart Larsson från If Skadeförsäkringar tror att mörkertalet kan vara stort eftersom många varit bortresta just under själva översvämningarna.

– Jag tror att det kan poppa upp kunder som ännu inte har anmält det till oss, för att de inte har kommit hem. Grannarna och de som ser till huset känner till det, men vi har inte fått anmälan ännu.

Arbetsam semester
Området Ljusseveka i Värnamo är ett av de mest drabbade områdena, i princip i varenda villa har det kommit in vatten. För många var förra veckan intensiv. Tröttheten bland de som bor här är påtaglig så här säger fastighetsägaren Mats Bjurström.

– Det är ju ett rent elände det som hände. Det var under min fösta semestervecka som började så tråkigt. Det har varit mycket jobb, mycket nattvak för att kolla vatten och pumpar och sådant så nej, det är inte roligt, säger Mats Bjurström i Värnamo.

David Svanberg, Jönköping
david.svanberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista