SD vill se nationellt förbud mot tiggeri

1:29 min

Som Ekot tidigare har berättat har Sala kommun i Västmanland beslutat att införa förbud mot tiggeri på allmän plats i kommunen. Alla partier i Sala står bakom beslutet, men på nationell nivå är det bara Sverigedemokraterna som förespråkar ett förbud.

Kent Ekeroth sitter i riksdagens justitieutskott för Sverigedemokraterna:

– Med ett förbud får polisen möjlighet att ta bort tiggare från gatan och då blir det också en bättre gatubild och mer trivsamt för folk att vistas i, säger Kent Ekeroth.

I ett brottsförebyggande projekt mellan polisen och kommunerna i Västmanland har det förts resonemang om att införa förbud mot tiggeri i kommunernas lokala ordningsstadgor, för att på så sätt göra det lättare för polisen att agera mot brottslighet i tiggeriets spår, till exempel människohandel.

Sala har varit först ut och där har alla politiska partier har varit överens. Det är samma partier som sitter i riksdagen och det lokala partiet Salas bästa.

Per-Olov Rapp, Socialdemokraterna är ordförande i kommunstyrelsen:

– Vi har ett par stycken som har stått i olika gatukorsningar och ofta har det stått ett par andra och bevakat de här människorna. Då får polisen ingripa och göra en bedömning av det här, säger Per-Olov Rapp.

Men i riksdagen är det alltså bara Sverigedemokraterna som är för ett tiggeriförbud. De andra partierna säger antingen bestämt nej, eller förhåller sig skeptiska.

Miljöpartiets Maria Ferm, Vänsterpartiets Lena Olsson och Kristdemokraternas Caroline Szyber sitter alla i riksdagens justitieutskott:

– Det finns betydligt mer effektiva sätt att bekämpa fattigdom än att försöka förbjuda det, säger Maria Ferm.

– Om förbud är det lämpligaste sättet, det är jag väldigt tveksam till, säger Lena Olsson.

– Att det skulle vara så att det skulle vara förbjudet och att det då skulle vara förbjudet, det tycker vi är lite för långtgående, säger Caroline Szyber.

Pontus Mattsson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista