En palestinsk arbetare lutar sig mot den åtta meter höga muren.

Sharon: Barriärbygget fortsätter

Enligt Israels premiärminister Ariel Sharon kommer bygget av barriären på Västbanken att fortsätta. Detta trots att en stor majoritet i FN:s generalförsamling har röstat för att den del som har byggts på palestinsk mark bör rivas.

I den västra, israeliska, delen av Jerusalem går meningarna isär om barriärbygget och FN-beslutet.

– Barriären står ju där, men jag tror inte att den är en lösning på problemet, säger en Jerusalembo som vill vara anonym.

Från regeringshåll är omdömena hårda.

– Resolutionen har tagits för att beröva oss detta säkerhetsskydd utan att erbjuda en alternativ väg för att skydda oss mot terrorism, säger Dore Gold, en av premiärminister Ariel Sharons rådgivare och tidigare FN-ambassadör.

– Vi har all rätt att försvara oss och är beslutna att bygga barriären.

Enigt EU
Det är framför allt det helt eniga EU, alla 25 staterna röstade för resolutionsförslaget, som upprör den israeliska ledningen. Frankrike är det land inom EU som beskylls för att ligga bakom enigheten.

Israel har redan en diplomatisk strid med Frankrike sedan premiärminister Ariel Sharon uppmanade alla judar där att genast flytta till Israel undan den växande anti-semitismen.

Frankrike har uppfört sig skamligt
– Frankrike har uppfört sig särskilt skamligt och har agerat för sina palestinska vänner, säger Israels nuvarande FN-ambassadör i den israeliska radion.

– FN borde inte alls blanda sig i den här saken, det är bättre att vi försöker lösa det här problemet med våra grannar, utan någon hjälp utifrån, tycker Jerusalembon Benjamin.

Christina Gustafsson, Jerusalem
christina.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".