Barnen får vara mer med sina pappor. Foto: Jessica Gow/Scanpix.

Extra pappamånad fick fler män att stanna hemma

Pappor är hemma betydligt mer med sina barn sedan den andra så kallade pappamånaden infördes. I snitt är papporna föräldralediga 22 dagar mer.

Båda pappamånaderna har haft en positiv effekt för jämställdheten, konstaterar Försäkringskassan i en utvärdering.

När de barn som föddes under 2001 fyllde åtta år hade deras pappor i genomsnitt tagit ut sammanlagt 66 dagar av föräldraledigheten. För barnen födda 2002 var pappornas uttag i snitt 88 dagar.

Ökningen mellan föregående år, 2000 och 2001, var bara tre dagar.

– Det är ett rejält skutt och vi ser det som positivt att man delar mer jämställt på föräldrapenningen, även om utvecklingen går ganska sakta, säger analytiker Niklas Löfgren.

1974 tog papporna ut 0,5 procent av föräldradagarna. Tjugo år senare var siffran tio procent och nu ligger den på 23 procent.

Men trenden mot ett mer jämställt uttag av föräldrapenningen är ändå tydlig, enligt Försäkringskassan. Lika många dagar som papporna till barn födda 2001 använde totalt, har papporna till barnen födda 2006 nu redan hunnit använda när barnen fyllt fyra år.

Totalt har föräldrarna 480 dagar att dela på, varav 60 är vikta åt en. Dagarna reserverades vid två reformer 1995 respektive 2002 och har kommit att kallas för pappamånader.

TT

60 dagar reserveras

  • Föräldrar får i dag totalt 480 dagar med föräldrapenning. Antalet dagar har ökat med åren.
  • 60 dagar är reserverade för respektive förälder. Övriga dagar kan man välja att avstå till den andra föräldern.
  • Föräldrapenning ges på sjukpenningnivå i 390 dagar och på lägsta nivå i 90 dagar. Den beräknas på inkomster upp till 428 000 kronor per år, det vill säga cirka 35 600 kronor per månad.
  • Föräldrapenning kan betalas ut längst tills barnet har fyllt åtta år eller avslutat sitt första skolår i grundskolan. 

Källa: Försäkringskassan (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".