"Gå till jobbet"-protest i Uganda. Foto: Stephen Wandera/Scanpix.
UGANDA

Oppositionsledare i Uganda gripen igen

Greps för andra gången bara den här veckan
1:18 min

I Uganda har polisen slagit till mot ännu en oppositionsdemonstration i dag, och landets främsta oppositionsledare har gripits för tredje gången på kort tid.

Ännu en gång ställde människor bilen hemma och struntade i att ta den vanliga minibussen till jobbet i huvudstaden Kampala i dag.

Det är mot stigande mat- och bensinpriser som en rad oppositionspartier har kallat till en "gå till jobbet"-protest som ska hållas två gånger i veckan tills de får gehör hos regeringen.

Det var vid dagens demonstration som Ugandas främsta oppositionsledare Kizza Besigye greps för andra gången bara den här veckan.

Polisen sköt med tårgas mot dem som marscherade tillsammans med honom och nu anklagas Besigye för att ha varit med i ett olagligt offentligt möte och kommer inte, som förra gången, att släppas mot borgen direkt. Istället får han tillbringa påsken i fängelse tills rätten tar upp hans fall i nästa vecka.

President Museveni har sagt att oppositionens gångprotester är olagliga. Han har även kallat dem "idiotiska".

I februari vann Museveni det senaste presidentvalet i landet, som han bara kunde ställa upp i efter att ha ändrat grundlagen för att utöka hur länge en och samma person kan sitta vid makten.

Museveni har lett Uganda sedan 1986 och tillhör därmed en exklusiv skara afrikanska ledare som har suttit i årtionde efter årtionde vid makten. Andra är Robert Mugabe i Zimbabwe och Dos Santos i Angola.

I alla de länderna följs upproren i arabvärlden mycket noga just nu och alla tecken på att folkliga protester sprider sig även till deras länder slås ner direkt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".