Irak vill samarbeta för att stoppa terror

Regeringen i Bagdad vill se ett ökat samarbete för att stoppa terrorattacker, men pekar samtidigt ut sina grannar som ansvariga för att utländska militanta grupper tar sig in i Irak.

På onsdagen möttes utrikesministrar från Irak och dess grannländer för första gången sedan USA lämnade över makten i slutet av juni.

– Vi förväntar oss att våra grannar står bakom vårt folk, men vi behöver se handlingar, inte bara vackra ord, fortsatte Hoshyar Zebari när mötet inleddes i Kairo.

Första mötet
Det är första gången ministrarna från Irak och grannländerna Iran, Syrien, Turkiet, Jordanien, Saudiarabien, Kuwait och värdlandet Egypten möts sedan övergångsregeringen tog över makten efter USA i slutet av juni.

Konflikterna i regionen skär tvärs över statsgränser och mötet visar hur svårt det är att omsätta viljan till samarbete i konkret handling.

Vädjar om hjälp
Iraks nya regering har vädjat till muslimska länder att bistå med militär hjälp, men säger samtidigt att de inte är intresserade av trupper från grannländerna. Det skulle hota den känsliga maktbalansen mellan de olika folkgrupperna i Irak.

Det kurdiskt dominerade norra Irak vill inte se soldater från Turkiet och Syrien, som också har stora kurdiska minoriteter i sina länder. Regeringen i Bagdad vill inte ha iranska militärer i landet på grund av de starka relationerna mellan Iran och de upproriska shiamuslimska ledarna i Irak.

Däremot kräver Irak att grannarna skärper övervakningen och förbättrar samarbetet vid ländernas långa och svårbevakade gränser.

Anklagelser
Både Irak och USA hävdar att motståndet och terrorn till stor del leds av utländska grupper, som bland annat den jordanske Abu Mussab al-Zarqawi och anklagar Syrien och Iran för att se mellan fingrarna på militanta islamister som tar sig in i Irak.

– De här grupperna får möjlighet att träna krig och terror i Irak, men de kommer en dag att återvända hem och då är det för att störta era regeringar, varnade utrikesminister Zebari sina kollegor.

Johan Schmidt
johan.schmidt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista