Arkivbild: Anders Wiklund/Scanpix

Kostsamt att ta studenten

Kan kosta mellan 9 000 och 15 000 kronor
2:14 min

Snart går Sveriges drygt 115 000 sistaårsstudenter ut ur gymnasiet. Att ta studenten blir lätt en dyr historia.

Cecilia Blomberg går i trean på gymnasiet och betalar ungefär hälften själv.

– Jag och mamma och pappa har gjort dealen att de betalar större delen av studentmössan, studentklänning och skorna till det. Jag får stå för studentskivor och det som inte är så fint, säger Cecilia Blomberg.

På Swedbanks kontor sitter privatekonomen Ylva Yngvesson, hon menar att studenten kan kosta på. 

– Det kan handla om någonstans mellan 9 000 och 15 000, utan att det är extravagant. Det kan vara bra att räkna lite på det. Vara realistisk i god tid så att man ser att man har möjligheter att ha mottagningen. Även om man lagar maten själv så är det ett antal tusenlappar man måste betala. Det är också viktigt att man diskuterar med sitt barn, vad man ska stå för, säger Ylva Yngvesson.

När man tar studenten är det mycket som ska köpas, kläder, skor, skylt, kanske hyra en lastbil med flak och det är därför som Ylva Yngvesson säger att man måste vara väl förberedd.

– Det är väl jättebra att man funderar kanske ett och ett halvt år i förväg och tänker till, hur skulle vi vilja göra det här, behöver vi spara pengar till det här, säger Ylva Yngvesson.

Cecilia Blomberg berättar att det var precis i mitten av gymnasiet som hon började fundera på hur hon skulle betala studentevenemangen.

– Det var jullovet när jag gick i tvåan som jag insåg att det bara var halva gymnasietiden kvar, säger Cecilia Blomberg.

Hon har försökt hålla nere kostnaderna och kommit undan med ungefär sjutusen men dyrast var studentmössan som är parfymerad och kostade 1 100, fast då ingick ett champagneglas.

– Det ska lukta sommar i tio år, det är det garanti på, fast det luktar mest Wc-anka, tycker jag, säger Cecilia Blomberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".