Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Längd på äldres sommarvistelse kan begränsas

Publicerat fredag 29 april 2011 kl 03.02
"Kommunen där man skattar ska också stå för insatsen"
(2:06 min)
1 av 2
Frågan har diskuterats i många år och trots förändringen lär diskussionerna fortsätta. Foto: Scanpix.
2 av 2
Lisa Källén, socialchef i Borgholms kommun Foto: David Svanberg/Sveriges Radio.

När personer med hemtjänst åker på semester ska deras hemkommun fortsätta betala för hjälpen till de äldre. Den förändringen träder i kraft första maj efter år av diskussioner där populära sommarkommuner anser sig ha kommit i kläm.

Lisa Källén är socialchef i Borgholms kommun på Öland, den kommun i landet som kommer att tjäna mest på förändringen.

– För Borgholm innebär det att vi får en ekonomisk lättnad, det är den största framgången, säger Lisa Källén.

Borgholm på Öland räknar med att de kommer att tjäna drygt tre miljoner kronor på förändringen. Andra populära sommarkommuner som också kommer att tjäna på att slippa stå för notan när äldre kommer på besök är Båstad, Varberg och Värmdö, för att ta några exempel.

De som bedöms bli förlorare ekonomiskt är framförallt storstadskommunerna.

– Jag tycker inte att man ska tala om vinnare och förlorare. Jag tycker att det är rimligt att den kommunen där man skattar också ska stå för insatsen, säger Lisa Källén.

Frågan har diskuterats i många år och trots förändringen lär diskussionerna fortsätta.

På Borgholm vill man gå ännu längre. Här vill socialchefen begränsa hur länge de äldre ska få stanna. Hon tycker att fyra veckor är rimligt, för även om de får kostnaderna betalda är tillgången på personal inom hemtjänsten begränsad.

– I den bästa av världar så tycker jag att man ska vara här hur mycket man vill, men vi står inför en krass verklighet. Många har stort behov av personal, och vi får inte fram personal, säger Lisa Källén.

Att begränsa hur länge äldre ska få vara i sin sommarstuga är fel väg att gå, anser Ulla Clevnert, utredare på Socialstyrelsen.

– Det tror jag att man skulle reagera på att inte själv kunna bestämma, säger Ulla Clevnert.

Just bemanningsfrågan är extra svår för Borgholms kommun. Kommunen har landets fjärde äldsta befolkning och att locka unga att jobba inom hemtjänsten under sommaren är inte det lättaste, säger Lisa Källén.

– De vill jobba på fik, strandbutiker och i barer. Hemtjänsten är inget stort dragplåster. Det är den krassa verkligheten, säger Lisa Källén, socialchef i Borgholms kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".