Köar för att försöka rädda besparingar. Foto: Sergei Grits/Scanpix.

Devalvering rycker närmare i Vitryssland

Långa köer vid växlingskontoren
1:09 min

Den ekonomiska krisen i Vitryssland djupnar och landets centralbank har nu börjat förbereda en devalvering av den vitryska rubeln. I sitt tal till parlamentet igår tonade president Aleksander Lukasjenko dock ned situationen.

– I sommar kommer man att ha glömt de ekonomiska problemen i Vitryssland, sa Aleksander Lukasjenko under sitt årliga tre timmar långa tv-sända tal igår.

Men han erkände samtidigt att det i nuläget finns så lite valutareserver i landet, att det skapar problem till exempel i samband med import av energi.

Centralbanken har inte heller möjlighet längre att stödköpa den egna valutan och har delvis släppt kursen fri med resultatet att rubeln tappat en tredjedel av sitt värde.

I huvudstaden Minsk, där ett terrordåd i tunnelbanan tog 13 människors liv för två veckor sedan, ringlar långa köer till valutaväxlingskontoren.

Människor som är oroliga för att deras besparingar i vitryska rubel snart ska bli helt värdelösa försöker köpa på sig amerikanska dollar och euro. Samtidigt rapporteras matpriserna ha gått upp med omkring 20 procent under april.

Bättre välstånd och stabilitet - två löften som den auktoritäre presidenten Aleksander Lukasjenko gav folket inför valet i december - verkar än så länge inte ha materialiserats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".