Ulla-Maj Andersson, socialdemokratiskt kommunalråd i Nordmaling. Foto: Inga Korsbäck/SR.
Nordmaling

Kommunalråd tvingas lämna kommunhuset

"Väldigt många mår dåligt, det finns risk för sjukskrivningar"
2:25 min

Nordmalings kommunalråd, socialdemokraten Ulla-Maj Andersson får inte längre arbeta kvar i kommunhuset. I en arbetsmiljöundersökning bland kommunens chefer uppger alla tillfrågade att de själva eller någon arbetskamrat har utsatts för kränkande behandling av kommunalrådet.

Kommunchefen Magnus Haglund att de nu har kommit överens om att hon ska lämna kommunhuset.

– Jag och kommunalrådet Ulla-Maj Andersson är överens om att det här är en bra lösning just nu med tanke på att arbetsmiljön är så pass infekterad och det är så i hög grad kopplat till henne som person. 

Var ska hon sitta någonstans?

– Det ska vi ta tag i efter påsk. Vi har inte bestämt än. Vi ska gemensamt komma överens om det. Hon ska få ett kontor som är centralt så att hon kan träffa väljare och medborgare.

Det är mycket ovanligt det som just nu sker i Västerbottniska Nordmaling.

Arbetsmiljöinspektör Julia Thonérfeldt säger till Ekot att hon aldrig har hört talas om att ett kommunalråd tvingas lämna sin arbetsplats.

Magnus Haglund berättar att situationen snabbt blev ohållbar efter att Ulla-Maj Andersson installerades som kommunalråd när Socialdemokraterna vunnit valet i kommunen.

Två månader senare skriver samtliga chefer i Nordmalings kommun till kommunstyrelsen och säger att arbetsklimatet är så allvarligt att det påverkar kommunens utveckling.

Kommunalrådet ska både ha hotat och skällt ut kommunanställda i offentliga miljöer.

I det läget beställde kommunchefen Magnus Haglund en oberoende granskning av arbetsmiljön av företaget Previa.

Och resultatet är allvarligt. 

– Väldigt många mår dåligt. Det finns en risk för sjukskrivningar och dylikt, just med koppling till Ulla-Maj Andersson. Till nästan 100 procent som anser att de har blivit utsatta för något som inte är okej.

Problemet är inte nytt. När Socialdemokraterna vann valet i höstas var det tredje gången som Ulla-Maj Andersson blev kommunalråd.

Magnus Haglund konstaterar att minst tre av hans företrädare har slutat sina jobb under hennes tid vid makten.

– Hon har varit känd för att det har varit problem med att kommunchefer har slutat, men jag kan inte lägga skulden på någon i och med att jag själv inte var anställd under den tiden.

Som folkvald politiker kan Ulla-Maj Andersson varken stängas av eller sägas upp från sitt arbete, eftersom hon inte är anställd.

Det är bara det Socialdemokratiska partiet som kan avsätta henne om hon inte själv vill avgå.

Men Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin vill i nuläget inte kommentera händelserna i Nordmaling, utan hänvisar till Västerbottens distriktsordförande Lilly Bäcklund och henne har Ekot inte lyckats nå idag.

Ulla-Maj Andersson själv vill inte uttala sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".