Rekordmånga utdrag från brottsregistret

Den som erbjuds anställning inom förskola och grundskola ska visa utdrag ur polisens brottsregister. Hittills har 324 000 personer begärt utdrag. Av dem har 179 personer begått grova brott. De kan nu stoppas från att arbeta med barn.

– Det kan vara så att de läser en annons där det står att ”vi begär ett utdrag från Rikspolisstyrelsens register för skola och barnomsorg”. Så begär de ett utdrag där de inte tänker på att de blivit dömda för misshandel, rån eller grov stöld. Det har varit mest snack om sexualbrott, säger Daniel Tullnér som är tillförordnad gruppchef på rikspolisstyrelsen i Kiruna. 

Uppgifter finns kvar i tio år
När en person erbjuds en anställning i barnomsorg eller skola måste han eller hon enligt lag visa upp ett utdrag ur polisens belastningsregister för skolans personal.

Ett registerutdrag är ett slags lämplighetsprövning. Där anges om personen gjort sig skyldig till grova brott som grov misshandel, mord, dråp, grovt rån, barnpornografi, sexualbrott och människorov. Uppgifterna hänger med i registren i tio år efter avtjänat straff.

Översvämmats av ansökningar
Lagen trädde i kraft den 1 januari 2001. Sedan dess har Rikspolisstyrelsen i Kiruna, som utfärdar intygen, fullkomligt översvämmats av ansökningar.

Varje år begär drygt 80 000 personer registerutdrag. Hittills har 324 000 personer fått ett utdrag, och av dem har 179 personer begått grova brott.

– Jag tror vi var tvungna att anställa en till person på grund av att vi svämmades över med ansökningar i början, säger Daniel Tullnér, som är tillförordnad gruppchef på rikspolisstyrelsen i Kiruna.

– Vi hade räknat med att vi skulle få 32 000 ansökningar per år. Den siffran hade vi passerat redan efter januari månad första året, säger han.

Flest kvinnor vill ha utdrag
De flesta som begär ett utdrag är kvinnor, eftersom det är mest kvinnor som arbetar inom den här sektorn. Däremot är de som gett flest träffar i registret om grov brottslighet, män.

Inför terminsstarten väntas en anstormning av ansökningar. Registerutdraget ska bara krävas in av arbetsgivaren när en person erbjuds en anställning inom barnomsorgen eller grundskolan. Men många arbetsgivare kräver redan i platsannonserna att få se ett utdrag.

Rikspolisstyrelsen tillsammans med Skolverket och Kommunförbundet tagit fram en folder som ska skickas ut till kommuner, lärarstudenter och arbetssökande inför terminsstarten i höst. Detta för att undvika att utdragen begärs ut i onödan.

Inga-Lill Hagberg
inga-lill.hagberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista