Unga brottslingar hamnar i skuldfällor

Nära 2 000 ungdomar under 18 år finns registrerade hos kronofogden efter att de blivit dömda till böter eller skadestånd. När de väl avtjänat sitt straff har de svårt att komma tillbaka till samhället.

Terese från Umeå dömdes till böter då hon var 17 år. Idag är hon 22 och är fortfarande fast i en skuldhärva. Hon kan inte teckna ett telefonabonnemang och måste ha en borgensman för att hyra en lägenhet.

– Man är ändå vuxen och ska klara sig själv egentligen. Men det gör man inte, utan man måste be om hjälp. Det är saker som jag gjort för länge sedan som fortfarande sätter käppar i hjulet för mig, säger Terese.

Visste du när det här hände att det skulle vara svårt att skaffa lägenhet och att det här skulle förfölja dig även sedan du bestämt sig för att ändra på ditt liv?

– När jag var 17 trodde jag nog inte att det skulle försvåra när jag att skaffa lägenhet. Det är först nu när man ska försöka ta sig ur missbruket och den kriminella livsstilen överhuvudtaget som det känns, säger Terese.

”Inte bra sätt att straffa unga”
Barnombudsmannen Lena Nyberg tycker att det är fel att döma unga till böter och skadestånd.

– Jag tror inte vare sig böter, skadestånd eller olika former av inlåsning är särkilt bra för barn. Barn ska naturligtvis bära ansvar för handlingar man har gjort som är felaktiga. Men jag tror att ett bättre sätt att ta ansvar är att kanske göra någon form av samhällstjänst, eller att man får vård eller hjälp och stöd att ta sig ur den situation man hamnat i.

– Jag tycker att det är viktigt att man så tidigt som möjligt försöker stötta barn och ungdomar att inte begå fler brott.

I kronofogdens register
Nyligen dömde Umeå tingsrätt en 16-årig och en 18-årig flicka till att betala skadestånd på 200 000 kronor var. De som döms till böter och skadestånd och inte kan betala, hamnar i kronofogdens register.

Just nu finns 2 000 ungdomar under 18 år registrerade hos kronofogden på grund av obetalade böter och skadestånd till staten och enskilda.

Kronofogden driver in skulderna med ränta.

När de unga brottslingarna avtjänat sitt straff är de skuldsatta. De kan varken teckna ett telefonabonnemang eller hyra en lägenhet och får det svårt att komma tillbaka till samhället.

Justitiedepartementet besvarar kritiken med att hänvisa till en utredning om barn och ungdomars villkor inom kriminalvården. De frågor man främst arbetar med är häktning av unga och böter.

Men man planerar nu också att se över systemet med att unga döms till att betala skadestånd.

Utredningen beräknas bli klar till mitten av december.

Monika Titor, Umeå
monika.titor@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista