Sudanesiska flyktingar i Darfur.

FN agerar mot folkmord i Sudan

I Sudans Darfur-region har 30 000 dödats mer än en miljon människor tvingats på flykt. Nu försöker medlemmarna i FN:s säkerhetsråd enas om hur man ska kunna förhindra ett folkmord.

USA har kommit med ett nytt förslag som medlemsländerna ska ta ställning till och FN-chefen Kofi Annan manar till handling.

Omvärlden ser på
– I would like to emphasize how essential it is that the government of Sudan hounour its commitments and stop and disarm the Janjaweed-militia and other armed groups.

Vi kan inte bara stillatigande se på, sa FN-chefen Kofi Annan på onsdagskvällen om den humanitära katastrof som utspelas i Sudan. Nu måste Sudans regering avväpna milis-styrkorna, sa FN-chefen.

Hittills har omvärlden misslyckats med att skydda befolkningen i Darfur-regionen. Uppemot trettiotusen har dödats och mer än en miljon tvingats på flykt. Arabiska milisgrupper anklagas för att ligga bakom terrorn, med stöd från Sudans regering, hävdar flera människorätts-organisationer.

Den sudanesiska regeringen, som sagt att man ska avväpna milisgrupperna, har ännu inte uppfyllt sina löften. Nu börjar tålamodet tryta hos flera av FN:s medlemsländer. Senare under torsdagen kommer säkerhetsrådet att börja diskutera ett nytt omarbetat förslag från USA, uppger en FN-källa för Ekot. Det handlar om att sätta press på Sudans regering genom att införa sanktioner.

Svälthot
Efter påtryckningar från FN och USA har regeringen i Sudan till sist tillåtit att FN skickar mat-sändningar till de nödställda i Darfur. Över en miljon människor hotas av svält. Ett stort problem i hjälparbetet har varit att vägarna är svårframkomliga eller helt blockerade på grund av sommarregnen och översvämningarna.

Kofi Annan vädjade igår om mer ekonomiskt stöd för att kunna skicka mat och mediciner.

– Vi behöver pengar till Sudans befolkning och vi behöver dem nu, sa FN-chefen, imorgon kan det vara för sent. 

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista