Pinochets gömda pengar skakar Chile

Avslöjandet av Augusto Pinochets hemliga bankkonton utomlands har skakat Chile. En domare har nu fått i uppdrag att utreda varifrån pengarna kommit.

Även parlamentet kommer att tillsätta en undersökningskommission i samma syfte.

De som drabbats hårdast av avslöjandena att Pinochet haft hemliga konton med upp till åtta miljoner dollar är hans egna anhängare.

Flera ledande parlamentariker från de två stora högerpartierna har gett uttryck för smärta och besvikelse.

Tystnad från Pinochet
Ingen vill tro att det handlar om olagliga pengar men det är ändå vad de flesta misstänker.

Som en senator från ett av högerpartierna uttryckte det; om detta är resultatet av Pinochets eget sparande, så måtte han lära ut sina knep så att vi alla kan bli lika välmående.

Pinochet själv har tagit skydd bakom sin dåliga hälsa och har varit helt stum. Hans barn har nu, till skillnad mot tidigare, medgett att de känt till att bankkontona funnits.

De säger att det rör sig om donationer från utländska affärsman i syfte att skydda deras far om han skulle förlora folkomröstningen 1989.

Det gjorde han också, men kontona öppnades först fem år senare.

Advokater tystar barnen
Ett annat argument har varit att det rört sig om donationer för att bistå Pinochet under rättegången i London.

Det stämmer knappast heller eftersom kontona öppnades långt innan och det dessutom inte gjordes några uttag från kontona under den tid Pinochet satt fängslad i London.

Till och med Pinochets advokater är förvirrade och har nu bett barnen att inte göra några fler uttalanden för pressen.

Det faktum att både anhängare och fiender är eniga om att sanningen måste komma fram och att rättsliga åtgärder måste vidtas om så behövs är kanske ett uttryck för att Chile äntligen definitivt slitit sig loss ur militärens grepp och att övergången till demokratin är slutförd.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista